Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е последна в ЕС по ваксиниране. 8 млн. души са имунизирани във Великобритания, нула - в Япония


Ваксиниране в България, 27 януари 2021 г.

България остава на последно място в ЕС по темпове на имунизация срещу COVID-19 в ЕС с по-малко от 35 000 направени ваксини. На първо място на континента е Великобритания, където са направени над 8 милиона ваксини по данни на Политико.

На второ и трето място са Малта и Дания, които са ваксинирали съответно по 5.33 и 3.82 имунизирани на всеки 100 души. Те са следвани от Ирландия с 3.27 и Румъния с 3.17 ваксини на всеки 100 души. Последни по брой ваксинирани са Нидерландия (1.19), Латвия (1.13) и България (0.47). Данните са актуални към 27 януари.

Имунизацията в Европа започна паралелно в различните държави на 27 декември, но някои провеждат този процес значително по-бързо от други. Европейската агенция по лекарствата одобри за употреба в ЕС първо ваксината на BioNTech/Pfizer, а след това и на Moderna. Все още не е одобрена третата ваксина - тази на AstraZeneca, която се прилага във Великобритания от повече от месец, припомня Политико.

Европейската комисия в петък остро коментира напрежението, възникнало с британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, след като те обявиха, че ще доставят по-малко от обявените количества в следващите месеци. Поръчките в договора, сключен между ЕК и производителя, са обвързващи и текстът е напълно ясен, каза председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и поиска разумно обяснение за забавянето в интервю за "Дойчландфунк".

Еврокомисията поиска обяснение, като настоя и договорът да стане публичен, тъй като ЕС е финансирал разработката и производството на този продукт.

Според председателката на комисията в договора са описани ясно количествата, които трябва да бъдат доставени през декември и първите тримесечия на 2021 г. от четири производствени обекта, два от които са от Великобритания. От AstraZeneca твърдят, че Обединеното кралство, където ваксинирането върви много по-бързо и няма подобен проблем с доставките, е сключило своя договор месеци преди ЕС.

България е поръчала най-много ваксини именно от AstraZeneca, които са по-евтини и по-лесни за съхранение.

Ваксините: Колко, кога, защо?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

Нараства и скептицизмът спрямо ваксинирането срещу коронавируса по целия свят по данни на Световния икономически форум. Във Франция 54% от интервюираните през ноември са отговорили, че биха се имунизирали, а през декември така са смятали само 40%.

Подобна е ситуацията в Русия, където 54% от анкетираните през ноември са били склонни да се ваксинират, а през декември те са били вече само 43%. В другия край на тази класация са Китай и Бразилия, където има по-малка промяна в отношенията към имунизацията. В Китай 85% от запитаните през ноември искат ваксина, сравнено с 80% месец по-късно. В Бразилия спадът е само с три пункта от 81% до 78%.

Япония изостава значително с имунизацията, пише Гардиън. Първият етап от ваксинирането ще започне чак в края на февруари. По думи на правителството обаче в страната не се налага спешно масовата имунизация, защото Япония е постигнала сравнителен успех в борбата с разпространяването на коронавируса. Само 373 000 са потвърдените случаи до момента, а броят на починалите е 5300.

Боливия е получила първите 20 хиляди дози от руската ваксина срещу коронавирус Спутник V, предаде ДПА. Правителството на южноамериканската страна подписа през декември споразумение с Русия за 5.2 млн. дози, с които да ваксинира населението си безплатно и на доброволен принцип. Боливия планира да ваксинира цялото подлежащо на ваксинация население с 15 млн. дози. За тази цел правителството подписа договор за доставка също и на ваксината на АстраЗенека.

По-рано през януари Световната здравна организация предупреди, че ваксините срещу COVID-19 се разпределят неравномерно по света. Институцията призова държавите да се включат в инициатива за споделяне на ваксини, наречена Ковакс. Призивът на СЗО идва месец след съобщенията за презапасяване с ваксини от страна на най-развитите държави.

Тук можете да следите развитието на пандемията по света. А тук са събрани всички най-важни факти за коронавируса в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Хокей на 81 години
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
XS
SM
MD
LG