Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спорът между ЕС и AstraZeneca. С колко ще се забавят ваксините и защо


Подготовка за ваксинация с препарата на AstraZeneca във Великобритания
Подготовка за ваксинация с препарата на AstraZeneca във Великобритания

В близките дни се очаква европейските здравни власти да излязат със становище за ваксината срещу коронавируса на AstraZeneca. Ако получи положителна оценка, тя ще стане третата разрешена ваксина в Европейския съюз. Поръчаните количества от нея са големи и доставките им биха ускорили ваксинационните кампании в европейските държави.

Оптимизмът на държавите в ЕС обаче беше попарен миналата седмица. Тогава британско-шведската фармацевтична компания съобщи, че нe може да достави предвидените количества от ваксината си за ЕС. Официално посочената причина е производствен проблем.

По-късно Ройтерс съобщи, като се позова на свои източници, че доставките за първото тримесечие на годината ще са с цели 60% (около 50 милиона дози) по-малко от предвидените. Това значи 25 милиона души по-малко ваксинирани – приблизително колкото населението на България и Румъния, взети заедно.

България също се очаква да бъде засегната от намаляването на доставките, защото е поръчала най-много ваксини именно от AstraZeneca. Свободна Европа попита здравното министерство колко засегната ще бъде държавата от забавянето, но до публикуването на този текст не беше получен отговор.

Новината за забавянето предизвика възмущение в държавите членки. Дори обичайно дипломатичните висши европейски чиновници трудно сдържат недоволството си. Еврокомисията води разговори с ръководството на компанията, но те досега не са довели до нищо, дори до повече яснота около причините за забавянето, каза комисарката по здравеопазването Стела Кириакиду.

Изпълнителният директор на AstraZeneca Паскал Сорио от своя страна обвини за производствените проблеми ЕС, който според него е направил поръчката си твърде късно и така не е оставил време на компанията да увеличи производствените си възможности.

Какво знаем досега за този спор, който ще доведе до забавянето на ваксинацията в Европа?

Колко ще се забавят ваксините

Европейската комисия има сключен договор за общо 400 милиона дози от ваксината на AstraZeneca, разработвана съвместно с Оксфордския университет. Те ще започнат да се доставят след разрешаването на ваксината за употреба в ЕС. Очаква се Европейската агенция по лекарствата да излезе със становище до края на януари, а Европейската комисия да издаде разрешението веднага, ако становището е положително.

По данни на Ройтерс през първото тримесечие на 2021 г. в ЕС е трябвало да бъдат доставени 80 милиона дози от ваксината. В действителност ще бъдат доставени 31 милиона дози. Ваксината се прилага в две дози и забавянето значи с около 25 милиона по-малко ваксинирани. Не е ясно дали поетите ангажименти за доставка през второто тримесечие на годината ще бъдат спазени.

Това, заедно със забавянето на доставките на ваксината на Pfizer/BioNTech, предизвика недоволство в ЕС и заявки от страна на високопоставени политици, че ще бъдат използвани всички правни способи, за да бъдат накарани компаниите да изпълняват поетите ангажименти.

„Планираме да накараме фармацевтичните компании да спазват договорите, които са подписали, като използваме всички налични правни средства“, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в неделя, цитиран от Ройтерс. Латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс повдигна въпроса за колективен съдебен иск на държавите от ЕС срещу компанията.

Ден по-късно Европейската комисия предложи въвеждане на ограничение за износа на ваксини срещу COVID-19 от територията на ЕС. Идеята предвижда производителите да регистрират предварително изнасяните количества, каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Проблемът със забавянето на доставките от AstraZeneca обаче остава. След втората си среща с представители на компанията в понеделник Кириакиду съобщи, че разговорите са били „разочароващи“ и че фирмата не е предоставила отговори на въпросите относно забавянето.

Защо ще се забавят ваксините

Официалното обяснение, което компанията даде за забавянето, са проблеми в производството в завод на подизпълнител на територията на Европа.

Появиха се обаче съмнения, че фирмата е изнесла част от ваксините си, произведени в Нидерландия и Белгия, в Обединеното кралство и това е причина за недостига за ЕС. Това беше и причината Комисията да предложи ограничения за износа на ваксини от територията на блока.

В интервю за германския вестник Ди Велт изпълнителният директор на компанията Паскал Сорио обясни производствените проблеми с факта, че Европейската комисия е сключила договора с фирмата твърде късно и тя не е имала време да разшири производството си достатъчно.

„На практика сме два месеца назад“, каза той, цитиран от Ройтерс. Сорио посочи, че договорът с Обединеното кралство е сключен три месеца по-рано отколкото с ЕС и това е позволило да се разшири производствената верига за държавата. Ваксината на AstraZeneca вече се използва във Великобритания.

Сорио каза също, че компанията се е задължила да направи всичко по силите си да достави поръчаните ваксини, не реално да ги достави. „Договорът е много ясен: нашето задължение е, цитирам: „да положим усилия“, каза той, цитиран от Политико. „Казахме „добре, ще направим най-доброто, което можем, ще опитаме, но ме можем да се обвържем с договор, защото сме три месеца след Обединеното кралство“.

Според източник на Ройтерс AstraZeneca е получила предварително 336 милиона евро при сключването през август на договора с ЕК за поръчка на ваксините. Целта на предварителните плащания е увеличаване на производствените мощности.

Как ще бъде засегната България

България е поръчала най-много дози от ваксината на AstraZeneca – над 4,5 милиона. Очаква се държавата също да бъде засегната от забавянето на доставките, но до момента не е ясно колко точно. Свободна Европа отправи този въпрос към Министерството на здравеопазването, но до публикуването на текста отговор не беше получен.

В сряда в интервю за Нова телевизия министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи, че през месец февруари в България ще бъдат доставени 261 000 дози от ваксината на AstraZeneca. С тях ще бъдат ваксинирани 130 000 души. Не е ясно обаче колко дози е било планирано да бъдат доставени преди съобщението за забавянето.

Ако Европейската агенция по лекарствата издаде разрешителното в оставащите няколко дни до края на настоящия месец, на 7 февруари в София ще пристигне първата пратка oт 48 315 дози. Седмица по-късно - на 14 февруари, ще пристигнат още 74 556 дози, а в края на месеца - 139 126 дози.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG