Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС ограничава износа на ваксини срещу COVID-19 след забавянето на доставките от AstraZeneca


Стела Кириакидис
Стела Кириакидис

Европейският съюз предупреди, че ще ограничи износа на ваксини срещу COVID-19 от територията на блока. Производителите ще трябва да регистрират предварително изнасяните количества, каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Предупреждението дойде на фона на недоволството, предизвикано от съобщението на фармацевтичната компания AstraZeneca, че ще съкрати доставките на ваксината си за ЕС с 60%. Компанията обясни това с производствени проблеми, но се появиха съмнения, че тя е изнесла част от ваксините си в трети страни и това е причина за недостига за ЕС.

Стела Кириакиду се срещна с представители на AstraZeneca в понеделник за втори път. Късно вечерта тя съобщи, че разговорите са били „разочароващи“ и че компанията не е предоставила отговори на въпросите относно забавянето.

„Държавите от ЕС са обединени – производителите на ваксини имат обществени и договорни задължения, които трябва да изпълнят“, написа комисарят по здравеопазването в Туитър. Тя добави, че е поискала подробни планове за доставка на ваксините от компанията и посочи, че следващата ѝ среща с ръководството на фирмата е в сряда. „ЕС иска да знае точно колко дози са били произведени от AstraZeneca, къде точно, дали и на кого са доставени“, каза още еврокомисарката.

Кириакиду предупреди, че занапред компаниите, които произвеждат ваксини срещу COVID-19 в ЕС ще трябва предварително да информират европейските власти всеки път, когато искат да изнасят ваксини за трети страни. Европейското издание на Политико цитира представител на Комисията, според когото идеята е фирмите да получават предварително разрешение за износ на ваксини във всички случаи, освен по хуманитарни причини.

Германия вече подкрепи това предложение. „Ние трябва да знаем дали и кои ваксини се изнасят от ЕС“, каза германският здравен министър Йенс Шпан, цитиран от Асошиейтед прес.

Европейската комисия има сключен договор с AstraZeneca за 400 милиона дози от ваксината ѝ, разработена съвместно с Оксфордския университет. Препаратът обаче все още не е получил разрешение за използване в ЕС и доставките не са започнали. Очаква се Европейската агенция по лекарствата да препоръча разрешаването на ваксината в ЕС до края на януари. Тя вече се използва във Великобритания, САЩ и други държави.

Забавянето на доставките от AstraZeneca се очаква да засегне и България, защото държавата е поръчала най-много дози именно от тази ваксина – над 4,5 милиона.

По-рано беше съобщено, че ще се забавят и доставките на ваксината на Pfizer/BioNTech, която е една от двете вече одобрени за използване в ЕС. Посочената причина беше реконструкция на производствените мощности на компаниите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG