Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЦИК отмени спорно решение за имената на коалициите, което прие два дни по-рано


Председателят на ЦИК Александър Андреев
Председателят на ЦИК Александър Андреев

На извънредно заседание в петък вечерта Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени свое решение от сряда, което предвиждаше на предстоящите парламентарни избори имената на коалициите да могат да съдържат “само наименованието на една или няколко от партиите в състава ѝ”.

До обрата се стигна след недоволство на част от извънпарламентарните партии, които заявиха, че ще участват на изборите на 4 април като коалиции. По-рано в петък от “Демократична България” и обединението на Мая Манолова “Изправи се.БГ” подадоха жалби срещу ограниченията до Върховния административен съд (ВАС). Бившият омбудсман поиска и оставката на председателя на ЦИК Александър Андреев, който лично е предложил въвеждането на ограничението.

В крайна сметка, на извънредното си заседание, членовете на избирателната комисия промениха решението, за което бяха гласували почти единодушно малко по-рано.

До момента подобни ограничения за имената на коалициите не са прилагани спрямо национални коалиции на парламентарни, президентски или европейски избори. В Изборния кодекс съществува ограничение, което важи само за коалициите, които се явяват на местните избори.

"Удовлетворени сме, че ЦИК ни чу. Става дума очевидно за недоглеждане и за недобра правна техника. Беше проявен здрав разум, не винаги става дума за велики атаки и световни заговори срещу демокрацията, понякога става дума просто за необходимост от бърза експертна интервенция“, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG