Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не трябва да са повече от 1500" дневно. Очаква се отпускането на мерките да увеличи случаите на COVID-19


По думи на математика на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Николай Витанов през следващите седмици се очаква плавно покачване на дневния брой на новорегистрираните случаи.
По думи на математика на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Николай Витанов през следващите седмици се очаква плавно покачване на дневния брой на новорегистрираните случаи.

Математикът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Николай Витанов каза пред БНТ, че 1500 новозаразени на ден е критичното число, което не бива да бъде прехвърляно след предстоящото отпускане на мерките от 1 февруари.

Той коментира, че се очаква плавно повишаване на броя регистрирани случаи на ден в рамките на следващите седмици. По неговите думи в рамките на 24 часа може да се достигне до 1000 нови случая дневно.

За неделя броят на новозаразените от коронавирус в България е 349 души, съобщиха от Единния информационен портал. Те са регистрирани с 4532 теста, от които 7.7 % са били положителни. Това е повишаване на процента на положителните проби, които в последните 5 дни беше малко над 5 %.

Най-много са новите случаи в София – 97, следвана от Бургас с 43 и Кюстендил с 27.

2866 души са настанени за болнично лечение, а 263 се намират в интензивно отделение.

За последното денонощие като излекувани са регистрирани 1354 души, а 20 с положителна проба за COVID-19 са починали.

215 души са ваксинирани за последните 24 часа. Общо поставените дози ваксина са 41 020, а 13 063 са ваксинираните с втора доза.

Извънредната епидемична обстановка в България беше удължена до 30 април след решение на Министерския съвет във вторник. Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.

От началото на февруари ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в моловете.

От 4 февруари ще се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред. Заведенията за хранене в страната ще отворят на 1 март. А 15 дни по-късно, в зависимост от епидемичната обстановка, вероятно ще заработят и нощните клубове.

“Към края на месеца ориентировъчното число, към което трябва да гледаме, е броят на заразените от началото на пандемията да достигне 250 хиляди. Ако сме под 250 хиляди и до 260 хиляди случаи, тогава значи сме се справили много добре“, каза Николай Витанов. До момента потвърдените случаи са почти 220 хиляди.

Той добави, че до момента българите са далеч от постигане на естествен стаден имунитет, тъй като с вируса се е срещало около 20% от населението. Според Витанов естествен имунитет може да се очаква, когато регистрираните случаи достигнат 800-900 хил. Той припомни, че по-лесният начин за постигането на стадния имунитет е ваксинацията, която трябва да обхване 2 млн. души.

Развитието на епидемията в България - новите случаи и предприетите противоепидемични мерки, можете да следите в блога на Свободна Европа. Данните за света са в тази интерактивна карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG