Връзки за достъпност

Извънредни новини

Епидемичната обстановка остава до края на април. Ресторантите отварят през март


Извънредната епидемична обстановка в България се удължава до 30 април, реши на извънредно заседание Министерският съвет във вторник. Удължаването й с три месеца беше предложено миналия четвъртък от здравния министър Костадин Ангелов.

От пресслужбата на правителството съобщиха, че на работно съвещание министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.

Преди ден Националният оперативен щаб препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки. От началото на февруари ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в моловете. От 4 февруари ще се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред, потвърди щабът, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Ресторантите отварят от 1 март

По-късно през деня, след среща между здравния министър и представители на ресторантьорския бранш стана ясно, че заведеията за хранене в страната ще отворят на 1 март. А 15 дни по-късно, в зависимост от пандемичната обстановка, вероятно ще заработят и нощните клубове.

Срещата между министъра и бранша бе разпоредена от премиера Бойко Борисов. През изминалат седмица различни организации на собственици на заведения плашеха с протести, заради загубите от затварянето.

Във вторник стана ясно, че въпреки договорката между Костадин Ангелов и част от бранша, протест все пак ще има. Той ще се състои в сряда, пред сградата на Министерския съвет с настояване заведенията да отворят от 1 февруари, а дължимата към момента държавна помощ за затварянето им в края на ноември да бъде плащана навреме.

Недоволството е организирано от Съюза на собствениците на заведения и Българската асоциация на заведенията. Организациите заявяват, че техните членове - собственици на заведения, ще отворят за посетители от началото на следващия месец, независимо че разпоредбите на министерството на здравеопазването по всяка вероятност няма да го позволяват.

Друга браншова организация - Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) пък намира постигнатата договорка с министъра на здравеопазването за отваряне на заведенията през март за задоволителна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG