Връзки за достъпност

Извънредни новини

Здравният министър предлага удължаване на епидемичната обстановка с три месеца


Националният оперативен щаб обяви в четвъртък, че към момента се обсъжда само връщане на големите ученици в училище

Здравният министър Костадин Ангелов ще предложи на правителството извънредната епидемична обстановка да бъде удължена с 3 месеца. В момента тя е валидна до края на януари. Това стана ясно по време на изслушването на Ангелов пред парламентарната здравна комисия.

Извънредната епидемична обстановка действа от средата на май миналата година, когато замени извънредното положение, обявено през март заради пандемията от коронавирус. По този начин се въвеждат различни ограничения в зависимост от актуалните данни за разпространението на заразата.

Няколко часа по-рано в четвъртък по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб стана ясно, че здравните власти няма да предприемат отхлабване на противоепидемичните мерки преди края на януари, въпреки покачващото се недоволство сред собствениците на ресторанти и заведения.

В брифинга със закъснение се включи и премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че единственият компромис, който в момента обмисля правителството, е свързан с присъствени учебни занятия на учениците от 5-и до 12-и клас, които все още са в дистанционна форма на обучение. От началото на тази година бяха възстановени присъствените занимания само за по-малките ученици и в детските градини.

Макар да отчитат трайна положителна тенденция на спад на новозаразените и увеличаване на излекуваните в страната, от щаба предупредиха, че ситуацията в Западна Европа става все по-притеснителна.

„Изключително притеснени са колегите от случващото се във Великобритания, а вече и в Ирландия, подобна е картината в Нидерландия“, коментира главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев с уточнението, че причината за това е новият вариант на коронавируса.

Той обясни, че не става въпрос за нов щам, а само за изменение на познатия вече вирус, което не води до тежки последствия, но го прави „в пъти по-заразен“. По думите на Кунчев в момента у нас 10 души заразяват средно 5-6 човека, а във Великобритания 10 души заразяват 27. Той предупреди, че „това се случва в Европа и то идва към нас“.

„От чисто медицинска гледна точка ние се намираме в чудесна ситуация, но ако прибързаме и тръгнем към крайно разхлабване [на мерките], много бързо ще се сблъскаме с големи проблеми“, добави още главният здравен инспектор, подчертавайки, че няма съмнение, че новият вариант на коронавируса вече е в България.

„Рискът при новия щам е огромен, до 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Проблем е, ако едновременно с разхлабване на учениците, фитнесите се стигне до ново увеличение. За радост празниците и отварянето на училищата и детските градини за малките не повишиха заболеваемостта“, включи се със закъснение в брифинга премиерът Борисов малко след уточнението на Кунчев, че не става въпрос за нов щам, а за нов вариант на коронавируса.

Бойко Борисов
Бойко Борисов

По думите му удължаване на сегашните мерки обаче ще означава още 100 млн. лв. помощи. „С докторите се разбрахме още десет дни да наблюдаваме данните и възстановяването на мощността на медицинските екипи и след 31 януари ще вземем решение какво друго можем да отворим и за колко“, допълни Борисов.

Към момента България остава на девето място по смъртност от COVID-19 в ЕС, но на първо място на Балканския полуостров. Въпреки това засега тенденцията излекуваните да са няколко пъти повече от заразените се запазва. През последната седмица оздравелите са 31 456, а новите случаи – 2993, обяви в началото на брифинга министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Заетостта на болничните легла е 29%, като най-висока е в София област, следвана от София-град. При интензивните легла заетостта е 43%, като най-висока е в София област, Силистра, Ловеч и Видин. През последната седмица за пръв път от месеци насам е регистрирана област в жълтата зона – със заболеваемост между 20 и 60 души на 100 000 – Разград.

По отношение на хода на имунизационната кампания председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов увери, че няма забавяне. По думите му досега са били ваксинирани 46 на сто от желаещите лекари, 23 на сто от желаещите медицински сестри, 19 на сто от болничния персонал. Ваксинират се и лекари по дентална медицина и фармацевти, добави Гигов.

Следващата седмица се очаква да пристигнат още 14 040 дози от ваксината на Pfiezer, които ще компенсират частта, която не пристигна тази седмица, каза Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата. През февруари се очакват още 83 хиляди дози, а през март – 104 хиляди дози, посочи още Кирилов.

„Забавянето в доставката се наложи заради модифициране на производствения процес от страна на производителя, като целта е да се увеличи производството на ваксини и от март да има по-големи доставки“, припомни той. До края на март от производителя Moderna се очакват 24 хиляди дози, а след това – още 3600 дози.

Кирилов информира, че „ако становището за ваксината на Astra Zeneca е положително, по първоначална индикация ще получим през март стотици хиляди дози“. По думите му напредва и оценката на ваксината на друг производител, за която през следващите седмици ще бъдат публикувани резултати от клиничните изпитвания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG