Връзки за достъпност

Извънредни новини

Военните извършиха преврат в Мианмар. Аун Сан Су Чжи е в ареста


Сред задържаните е фактическият лидер на страната Аун Сан Су Чжи, както и президентът Вин Мин
Сред задържаните е фактическият лидер на страната Аун Сан Су Чжи, както и президентът Вин Мин

Военните в Мианмар поеха контрол над страната, след като задържаха лидерката на управляващата партия “Национална лига за демокрация” (NLD) и фактически управляваща Аун Сан Су Чжи и други водещи политически фигури, сред които и президента Вин Мин. В страната е обявено военно положение за срок от една година, предадоха световните агенции.

Военните съобщиха, че арестите на политиците са в отговор на “фалшифицирането на избори”. Начело на новото управление застава лидерът на военните Мин Аун Хлаин, а длъжността на президент поема генерал Мин Све. В свое комюнике лидерите на преврата обявиха, че след края на едногодишното военно положение ще бъдат проведени нови избори.

В страната бяха прекъснати комуникациите, всички банки преустановиха работа, а улиците на столицата Найпидо бяха осеяни с войници.

Мианмар бе управлявана от военна хунта близо половин век, преди през 2010 г. в страната да започне преход към демокрация и политическите затворници да бъдат освободени. Аун Сан Су Чжи, която в продължение на десетилетия символизираше борбата за демокрация в страната и получи Нобеловата награда за мир през 1991 г., бе пусната след 15 години, прекарани под домашен арест. По конституция тя няма право да се кандидатира за президент, но на практика стана лидер на страната, след като нейната партия спечели изборите през 2015 г.

Военен преврат след избори

Властта в страната беше взета от генералите часове преди новият парламент да проведе първото си заседание. През ноември NLD спечели 83% от вота на парламентарните избори.

Сайтът на управляващата партия публикува предварително подготвена позиция от страна на Су Чжи в случай на преврат. В нея тя призовава гражданите да не отстъпват пред действията на военните.

“Призовавам хората да не приемат това, да отговорят и с пълни сили да протестират срещу този преврат на военните”, гласи позицията, в която се казва още, че страната върви към нова военна диктатура.

Превратът заличава дългогодишните усилия, подкрепяни от Запада, за установяване на демокрация в страната, коментира Ройтерс.

Международната общност реагира остро на събитията

“САЩ застават до народа на Бирма и волята им за демокрация, свобода, мир и развитие. Военните трябва да преустановят действията си незабавно“, написа държавният секретар Антъни Бленкен.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди задържането на политическите лидери и призова за “уважаване на волята на хората”.

Подобни позиции изказаха още председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и британският премиер Борис Джонсън.

Правителството в Австралия изрази опасения от случващото се и от опита на военните отново да поемат контрол.

Индия, Малайзия и Сингапур също изразиха своите опасения, докато Япония, която често предоставя помощи на страната, заяви, че наблюдава ситуацията.

Откакто Аун Сан Су Чжи пое властта

Някога припозната като основен защитник на човешките права, управляващата Мианмар в последните години Аун Сан Су Чжи загуби голяма част от международната си подкрепа след кризата в Рохинга.

През 2017 г. стотици хиляди от преобладаващото мюсюлманско малцинство в региона бяха принудени да избягат в съседни страни заради серия от атаки от страна на военните. Над 6700 души, включително 730 деца загинаха след атаките.

В свой доклад от 2018 г. ООН обвини военните в “опит за геноцид“, но Аун Сан Су Чжи отхвърли обвиненията пред Международния наказателен съд. Самата тя получи обвинения, че не е предприела действия, за да предотврати убийствата и изнасилванията.

Тя беше обвинявана също за забавянето на реформите в страната и използването на закони от колониалната ера с цел преследване на журналисти и активисти в страната.

Въпреки острата международна критика Аун Сан Су Чжи продължава да е икона в страната си и да се радва на огромна популярност и одобрение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG