Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов осъди прекомерната сила, използвана срещу Навални и протестиращите в Русия


Премиерът Бойко Борисов разкритикува в понеделник действията на управляващите в Русия срещу опозиционния активист Алексей Навални, неговата съпруга и протестиращите негови поддръжници, съобщават от пресслужбата на кабинета.

"Осъждаме прекомерната сила, която се използва срещу Навални, срещу съпругата му и срещу демонстрантите в Русия", каза министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на кабинета. Премиерът е коментирал темата в рамките на работното съвещание в Министерския съвет с членове на кабинета и Националния оперативен щаб.

Още в неделя Министерството на вътрешните работи публикува позиция, с която осъди насилственото задържане на мирно протестиращи привърженици на Алексей Навални.

„Осъждаме за пореден път насилственото задържане на мирно протестиращи привърженици на Алексей Навални. Използването на непропорционална сила противоречи на поетите от Руската федерация ангажименти за зачитане на човешките права.“ Това пише вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Туитър.

Полицията в Русия задържа повече от 4500 души по време на втория пореден уикенд на протести с искания за незабавното освобождаване на опозиционера Алексей Навални. През двата почивни дни по улиците в цялата страна бяха разпределени хиляди полицаи, които на места влязоха в остри сблъсъци с протестиращите. Съпругата на Навални Юлия е сред хилядите задържани в Москва.

Демонстрациите започнаха първо в Далечния Изток и Сибир, където протестиращите се сблъскаха със засилено присъствие на жандармерията и минусовите температури.

Сняг, блокади и хиляди арести
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Преди седмица в повече от 110 града в страната се проведоха масови протести. На тях се стигна до тежки сблъсъци между демонстрантите и полицията, а близо 4000 души отново бяха арестувани.

Протестиращите в цялата страна искат освобождаването на Навални и политическите затворници в Русия, както и незабавната оставка на президента Владимир Путин. Те протестираха и срещу огромната постройка на брега на Черно море, която филм на ФБК беше представил като "дворец за Путин". По-късно президентът отрече твърденията, че дворецът е негов, а в събота неговият близък приятел Аркадий Ротенберг обяви имота за свой.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG