Връзки за достъпност

Извънредни новини

Близък до Путин олигарх обяви, че е собственик на двореца край Черно море


Президентът Владимир Путин награждава Аркадий Ротенберг с ордена "Герой на труда".
Президентът Владимир Путин награждава Аркадий Ротенберг с ордена "Герой на труда".

Един от най-богатите руски олигарси и близък приятел на президента Владимир Путин Аркадий Ротенберг заяви, че той притежава имота край Черно море, който след разследване от последните седмици стана известен като “двореца на Путин”. Бизнесменът, който от пет години е обект на наложените върху Русия санкции, обяви новината в интервю за популярния канал Mash в социалната мрежа Телеграм.

“Сега вече няма да бъде тайна, аз притежавам имота. Собствеността е формирана сложно. Имаше много кредитори, а аз успях да се превърна в облагодетелстваното лице. Това е благодат. Дворецът е великолепен”, каза Ротенберг.

По негови думи имотът е придобит “преди няколко години”. Бизнесменът не разкри повече детайли, а също не представи никакви документи за собствеността. Той заяви, че планира да превърне имота в хотелски комплекс.

Ден преди интервюто на Ротенберг главният редактор на канала Mash Максим Иксанов публикува видео, в което се появява на територията на имота в Геленджик. От него не стана ясно как Иксанов е успял да влезе в имота и с кого го е направил.

Няколко часа преди публикуването на интервюто на Ротенберг строители на обекта потвърдиха пред независимия сайт “Медуза”, че "Дворецът на Путин" и всички обекти около него се строят за руския президент.

На 19 февруари Антикорупционният фонд на намиращият се в ареста опозиционер Алексей Навални публикува разследване, което хвърли светлина върху двореца, който беше обявен като притежание на Путин. Според разследването дворецът и имотите около него са на стойност 1.35 млрд. долара.

Във видеото, публикувано от Навални и екипа му, беше обявено, че изграждането на имението е финансирано от близки до Путин бизнесмени, които стоят начело на ключови държавни предприятия. Територията около двореца се охранява от Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Дни след публикуването на разследването самият Путин отрече дворецът да е негова собственост.

През 2020 г. в серия от документи, публикувани от Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), стана ясно, че Ротенберг е прехвърлил милиони долари през една от най-големите европейски банки, за да избегне наложените му от ЕС и САЩ санкции. Той беше от споменатите в разследването на Навални като “група престъпници”, които са част от най-близкия кръг на Путин.

“Разбирам, че това е една малко скандална и сложна сграда, но вижте, помнете ми думите, ще отнеме година и половина – две, но аз ще ви поканя, за да видите красотата там”, каза в интервюто си за Mash Ротенберг.

Арестът на Навални при прибирането му от Германия, където прекара няколко месеца за лечение след отравянето му с Новичок през лятото, както и разследването, свързано с двореца, станаха повод за масови протести в Русия.

В неделя отново се очакват протести в цялата страна. Заради тях властите в Русия наложиха двумесечен домашен арест на ключови опозиционни фигури и ограничиха движението в столицата Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG