Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди арестувани на протестите в подкрепа на Навални в Русия


"Не ни е страх от Путин"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Повече от 1600 души бяха арестувани по време на няколко протеста в Русия. Демонстрациите се проведоха в десетки градове в събота в защита на вкарания в затвора руски опозиционер Алексей Навални и срещу репресивните мерки на държавата, предаде Асошиейтед прес.

Кадри от Владивосток, публикувани в Туитър, показаха, че полиция за борба с безредици използва палки, за да разпръсне протестиращите. В град Якутск стотици излязоха по улиците въпреки силния вятър и температурите от минус 50 градуса.

Сред арестуваните в столицата е съпругата на Алексей Навални Юлия, предаде Ройтер. В Москва беше задържана и Любов Собол, която е ключов съюзник на Навални. „Много хора, които отидоха на протестната акция, са в полицейския микробус с мен. Важното е да не мълчим и да не се страхуваме, със сигурност ще победим”, каза Собол във видео, публикувано в Ютюб.

33-годишната Собол стана известна през лятото на 2019 г., когато на нея и на други опозиционни политици беше забранено да се кандидатират за избори за местни съвети в Москва.

Мерките за сигурност на Пушкинския площад в центъра на руската бяха засилени, а специални метални прегради препречваха пътя към място на провеждане на протестната акция.

"Кремъл си вкарва автогол с напълно истеричната си кампания за предотвратяване на протестите", каза пред "Настоящее время" Леонид Волков, координатор на Антикорупционния фонд на Навални.

Кремъл нарече демонстрациите "недопустими", а някои от поддръжниците на Навални бяха арестувани ден преди протестите.

Федералната служба за надзор на информационните технологии и масовите комуникации започна да блокира някои социални мреи и чат канали, за да попречи на организаторите.

Протести в знак на солидарност с руския опозиционен лидер имаше в Париж, Лондон, Мардрид, София и други градове по света.

През август Алексей Навални беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок на руска територия. Той се лекуваше в Германия и в неделя се върна оттам в Москва, където беше арестуван. Аргументът на руските власти за задържането му е, че е нарушил условията на стара условна присъда и затова според тях тя трябва да прерасне в ефективна.

"Арестуваха го само заради това, че е оцелял"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG