Връзки за достъпност

Извънредни новини

Евродепутати поискаха Русия да освободи Навални и призоваха за нови санкции срещу Москва


Алексей Навални на летището в Москва точно преди да бъде арестуван
Алексей Навални на летището в Москва точно преди да бъде арестуван

Евродепутати призоваха властите в Русия да освободят Алексей Навални, който беше арестуван в неделя. Това се случи по време на дебат в Европейския парламент във вторник, посветен на задържането на опозиционния политик.

Част от изказалите се евродепутати поискаха Европейския съюз да наложи по-строги санкции на Москва заради отравянето на Навални и последвалия му арест и призоваха за спирането на изграждането на газопровода „Северен поток 2“, който ще служи за доставките на руски природен газ в Западна Европа.

В неделя вечер Навални се прибра в Москва от Германия и беше арестуван веднага след като премина паспортния контрол на летище „Шереметиево“. Той кацна с полет от Берлин, където се възстановяваше след опита за отравянето му с Новичок, за който обвинява Кремъл.

Аргументът на руските власти за задържането му е, че е нарушил условията на стара условна присъда и затова според тях тя трябва да прерасне в ефективна. Ден след ареста стана ясно, че Навални ще прекара в ареста още поне 30 дни, след решение на съдебно заседание, което се проведе в сградата на полицията, а не в съдебна зала.

Редица държави от ЕС призоваха за освобождаването на Навални, включително и България. На ареста на опозиционния политик реагираха също избраният за президент на САЩ Джо Байдън и държавният секретар Майк Помпео.

Евродепутати също осъдиха ареста на Навални и призоваха той да бъде освободен.

„Арестуването на г-н Навални и условията, при които то е извършено, е в разрез с международното право и руската конституция. Призовавам властите в Москва да освободят незабавно г-н Навални и неговите поддръжници. Техните права трябва да бъдат безусловно спазени“, каза Дейвид Макалистър (ЕНП/Германия).

„Отравянето и арестуването на г-н Навални са само част от аргументите да преосмислим отношенията си с Русия. ЕС трябва да наложи санкции на физически лица, които са участвали в ареста на г-н Навални и са го наредили“, допълни евродепутатът и посочи като възможен инструмент режимът за санкциониране на нарушители на човешките права, приет в ЕС през декември.

„Приехме законодателен акт, подобен на закона „Магнитски“, за да защитим опозицията в страната. Но не трябва ли да сме по-категорични? Да не внасяме руски стоки, които да се продават на вътрешния ни пазар? Или да запорираме имуществото на определени лица?“, каза Витолд Вашчиковски (ЕКР/Полша).

„[Руският президент Владимир]Путин не успя да убие Навални, затова сега го хвърля в затвора. Ние трябва да потърсим сметка от Кремъл. И не чрез слабите санкции, които бяха наложени върху шестима души след отравянето на Навални. Ние трябва да обсъдим строги санкции, ако Навални остане в затвора“, каза Кати Пири (С&Д/Нидерландия). „Всеки който подкрепя проекта „Северен поток 2“, е сляп за това с какъв режим си имаме работа“, допълни тя.

На дебата присъстваше и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел. В изказването си той осъди ареста на Навални и призова за освобождаването му и за освобождаването на всички негови поддръжници и журналисти, арестувани при пристигането му.

Борел подчерта, че допълнителни санкции срещу Русия могат да бъдат наложени само от държавите членки на ЕС, и то при гласуване с единодушие. Той каза, че газопроводът „Северен поток 2“ е проект на частни фирми и Европейската комисия не може да ги спре да го завършат, при положение че властите в Германия го подкрепят. „Комисията няколко пъти подчерта, че този газопровод не допринася за диверсифицирането на енергийните източници на ЕС“, допълни той.

Властите в Германия бяха призовани няколко пъти след отравянето на Навални да спрат строителството на проекта, който ще внася руски природен газ в Западна Европа, но те продължават да го поддържат.

Във вторник САЩ въведе санкции срещу руския кораб "Фортуна", който е ангажиран с полагането на тръбите на "Северен поток 2". Няколко часа по-късно стана ясно, че според руската компания "Газпром" проектът за газопровод "Северен поток 2" може да бъде замразен или напълно изоставен заради трудности като политически натиск над проекта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG