Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европа и САЩ призоваха Москва да освободи Навални незабавно


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Снимката е архивна.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Снимката е архивна.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи като неприемлив ареста на руския опозиционер Алексей Навални и поиска незабавното му освобождаване, предадоха информационните агенции. Реакцията му дойде едновременно с тази на Франция и на страни от Източна Европа, членуващи в ЕС, в това число и на България. От Вашингтон реагираха еднакво твърдо екипът на избрания за президент Джо Байдън и държавният секретар Майк Помпео.

В неделя руският опозиционен политик Алексей Навални замина от Германия за Русия и беше арестуван в Москва преди да е минал паспортния контрол. В Германия той беше лекуван от отравяне с нервнопаралитичното вещество Новичок, извършено на руска територия през август.

По-рано този месец руските власти предупредиха, че ще арестуват Навални с аргумента, че той е нарушил стара условна присъда, която трябва да прерасне в ефективна. Руският опозиционер се върна в Москва въпреки това предупреждение, като заяви, че делата срещу него са изфабрикувани, че правото е на негова страна и че той не се страхува.

Веднага след ареста му в неделя трите балтийски държави – Литва, Латвия и Естония – призоваха ЕС да наложи “ограничителни мерки” спрямо Москва. Чешкият външен министър Томаш Петричек определи ареста на Навални като политически мотивиран, а полският премиер Матеуш Моравецки призова ЕС за “бърз и недвусмислен отговор”, ако Навални не бъде освободен.

Призоваваме руските власти незабавно да го освободят, написа българският външен министър Екатерина Захариева в Туитър. Тя изрази тревога от този арест, който идва след като Навални е преживял “животоспасяващо лечение в Германия след отравянето с Новичок”.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова за "незабавно и безусловно освобождаване" на опозиционера и определи ареста му като "последния от поредица опити да бъде заглушен гласът на Навални и на други опозиционни фигури и независими гласове, които са критични към руските власти".

По-рано Франция, Италия и екипът на избрания за президент на САЩ Джо Байдън също призоваха за незабавно освобождаване на руския политик. “Извършителите на скандалното покушение на живота му трябва да понесат отговорност”, добавиха от екипа на Байдън.

“Нападенията на Кремъл срещу г-н Навални не са просто нарушение на човешките права, а оскърбление за руския народ, който иска да се чуе гласът му”, написа в Туитър Джейк Съливан, който до дни ще заеме поста на съветник на Байдън по националната сигурност.

Арестът на Алексей Навални идва седмици след разкритията на разследващия сайт Белингкат и на други медии за отравянето на политика с Новичок през август 2020 г. Журналистите посочиха, че извършители на отравянето са служители на руските тайни служби, които са действали по план и са се отчитали на вишестоящи началници. Следенето на политика е започнало след решението му да се кандидатира на президентските избори в Русия.

Москва отрича да има нещо общо с отравянето на Навални.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG