Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Свобода". Протести срещу ареста на Навални в София и Варна


"Арестуваха го само заради това, че е оцелял"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

София и Варна се включиха в протестите в подкрепа на задържания руски опозиционер Алексей Навални. Няколко десетки се събраха в събота пред посолството на Русия в София и пред генералното консулство в морската столица. Акцията съвпадна с демонстрациите в много градове в Русия, където полицията арестува стотици.

“Тук съм, за да изразя солидарност с Навални. Този човек се бори за нещо, което има пряко отношение към нашия живот, тъй като режимът на Путин влияе на други подобни режими по целия свят”, каза пред Свободна Европа Моника Антонова - една от протестиращите пред дипломатическата мисия в София. Пред руското посолство бяха представители на “Да, България”, гражданско сдружение БОЕЦ и “Републиканци за България”.

Евгений Чупов
Евгений Чупов

Организатор на демонстрацията в столицата е Евгений Чупов, който наскоро получи политическо убежище в България. “В Русия няма свобода. Ние не се боим от Путин и ще се борим срещу неговия режим”, каза той.

В родината си Чупов е бил задържан многократно заради опозиционната си дейност. На последните избори за Московската Дума е подкрепял кандидата за депутат Иван Жданов, който е директор и главен юрист на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални.

Протест имаше и във Варна. Повече от 120 руски граждани се събраха пред сградата на генералното консулство на Руската федерация в морския град с искане за незабавно освобождаване на Навални. Пред БНР бившият депутат от Държавната Дума Генадий Зубков каза, че синът му "продължава борбата на място в Русия”. В момента Зубков живее във Варна заради опасения, че ако се върне в Москва, ще бъде арестуван.

На протеста във Варна дойдоха около 100 руски граждани.
На протеста във Варна дойдоха около 100 руски граждани.

Протести от същия характер се проведоха в Париж, Лондон, Берлин, Рим, Мадрид и много други места по света.

През август руският опозиционен лидер Алексей Навални беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок на руска територия. Той се лекуваше в Германия и в неделя се върна оттам в Москва, където беше арестуван. Аргументът на руските власти за задържането му е, че е нарушил условията на стара условна присъда и затова според тях тя трябва да прерасне в ефективна.


Преди два дни Европейският парламент прие резолюция, с която призовава за разширяване на санкциите, наложени на Москва, в това число и за спиране на почти завършения газопровод “Северен поток 2”. По-рано редица държави в ЕС, както и САЩ, призоваха Москва незабавно да освободи Навални. Сред тези държави беше и България.

"Не ни е страх от Путин"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG