Връзки за достъпност

Извънредни новини

България предостави убежище на руския опозиционер Евгений Чупов


Евгени Чупов
Евгени Чупов

Руският опозиционер Евгений Чупов, който преди 16 месеца потърси политическо убежище в България, вече има статут на бежанец. Това стана ясно от решение на Държавната агенция за бежанците, с което Свободна Европа разполага. Съпругата на руснака и четирите им деца ще могат да останат с него.

Чупов е в България със семейството си повече от година. Той потърси закрила, защото смята, че в родината си не е в безопасност. 41-годишният преподавател по английски език води блог, в който критикува руските местни власти и активно се занимава с обществена дейност.

През 2015 г. създава движение, което се фокусира върху проблемите на един от големите московски райони. Активно участва в кампанията на опозиционни дейци за изборите на местния парламент – Московската Дума. Твърди, че е задържан многократно заради дейността си. През 2019 г. в Москва се провеждат избори за местния парламент. Тогава неговото движение подкрепя кандидата за депутат Иван Жданов, който е директор и главен юрист на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални.

През август 2019 г. Чупов подаде първата си молба за статут на бежанец, но получи отказ от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Той обжалва това решение в Административния съд – София град, но делото беше прекратено, защото ДАБ беше оттеглила своето решение, с което отказва на семейство Чупови да останат в България като бежанци.

“Семейството ми и аз сме много щастливи от това решение, особено след като първото беше отрицателно”, каза пред Свободна Европа Чупов.

Историята на семейство Чупови придоби популярност чрез медиите - първо в Русия, а след това и в България. “Те направиха така, че това да се случи. Силно вярвам, че това е силата на независимите медии и на неправителствените организации”, каза Чупов.

И той, и съпругата му вече могат да търсят работа като учители по английски. Три от децата му ходят на училище, а най-малкият им син - на детска градина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG