Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва арестува хора на опозицията в навечерието на протести в защита на Навални


Един от арестите на симпатизант на Алексей Навални в Санкт Петербург, 18 януари 2021 г.
Един от арестите на симпатизант на Алексей Навални в Санкт Петербург, 18 януари 2021 г.

Русия арестува поддръжници на опозицията и образува наказателно дело за призивите към демострации в събота, предаде Радио Свобода. И двете мерки са свързани с предстоящите протести в защита на руския опозиционер Алексей Навални, който в неделя беше арестуван.

Новината идва часове след резолюцията на Европейския парламент, която призовава за разширяване на санкциите, наложени на Москва, в това число и за спиране на почти завършения газопровод “Северен поток 2”. По-рано редица държави в ЕС, както и САЩ, призоваха Москва незабавно да освободи Навални. Сред тези държави беше и България.

През август Алексей Навални беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок на руска територия. Той се лекуваше в Германия и в неделя се върна оттам в Москва, където беше арестуван. Едновременно с това властите задържаха десетки негови симпатизанти, очакващи пристигането на опозиционера. В последвалите два дни повечето от тях бяха освободени.

В четвъртък вечерта бяха арестувани ръководителката на пресслужбата на Навални Кира Ярмиш, юристите Любов Собол и Владлен Лос, координаторката за Краснодарския край Анастасия Панченко , както и Георги Албунов – служител на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални.

Междувременно властите в Татарстан образуваха наказателно дело за “призив към масови безредици”, насрочени за събота, 23 януари. За този ден са предвидени едновременни демонстрации в големите руски градове. В останалите държави по света протестите ще се проведат по същото време пред съответните руски посолства и консулства. Протестиращите ще настояват за незабавното освобождаване на Навални.

В България също е предвидено подобно събитие. То ще се състои в събота от 14 часа пред сградата на руското полоство в София. Организатор на този протест е опозиционерът Евгений Чупов, който наскоро получи политическо убежище в България след повече от година чакане.

Протести от същия характер са насрочени във Вашингтон, Париж, Лондон, Берлин, Рим, Мадрид и много други места по света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG