Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властите в Русия поставиха приближени до Навални под домашен арест преди очакваните масови протести


Любов Собол, братът на Алексей Навални Олег, и още няколко ключови опозиционни фигури бяха поставени под домашен арест до 23 март
Любов Собол, братът на Алексей Навални Олег, и още няколко ключови опозиционни фигури бяха поставени под домашен арест до 23 март

Съд в Москва постави под домашен арест за срок от два месеца брата и няколко от най-близките сътрудници на Алексей Навални. Новината идва часове преди очакваното провеждане на нови масови протести срещу ареста на руския опозиционер.

В четвъртък полицията задържа юристката на ФБК Любов Собол, братът на Навални - Олег, както и хора, известни с опозиционната си дейност - Мария Альохина от пънк групата Пуси Райът и лидерката на синдиката "Лекарски алианс" Анастасия Василиева. В петък съдът ги постави под домашен арест до 23 март заедно с друг от сътрудниците на Навални – Олег Степанов.

Всички те бяха осъдени за нарушаване на санитарно-епидемиологичните мерки.

В петък стана ясно също, че близкият до Навални Леонид Волков е обвинен за агитация на тийнейджъри да участват в обявените като “незаконни протести” миналия уикенд.

През седмицата властите проведоха претърсвания на най-малко 15 адреса на опозицията, като от всяко място иззеха техника и електронни устройства. Както и арестите, обиските също са предприети в рамките на дела за нарушаване на санитарно-епидемиологичните мерки.

В четвъртък задържането под стража на Навални беше удължено до 15 февруари, след като съдиите отхвърлиха негова жалба, в която пишеше, че арестът му е наложен, без да е бил поискан от никоя институция.

Миналата събота в Русия се проведоха над 100 демонстрации с участие на повече от 100 000 души. Над 3500 бяха арестувани, други бяха бити и ритани от полицията.

"Не ни е страх от Путин"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Участниците настояваха да се освободи Навални и политическите затворници в Русия. Те протестираха и срещу огромната постройка на брега на Черно море, която филм на ФБК беше представил като "дворец за Путин". По-късно президентът отрече твърденията, че дворецът е негов.

Освен поставянето под домашен арест на приближените на Навални полицията в Москва обяви ограничаване на движението на територията на столицата. Бяха затворени и седем метростанции. Самият протест се определя за “незаконен”, а участващите в него бяха предупредени, че подлежат на законови наказания.

През август 2020 г. Навални беше отровен с Новичок на руска територия и беше лекуван в Германия. На 17 януари той се върна в Москва, но беше арестуван още на летището. Властите твърдят, че той е нарушил стара условна присъда и че сега тя трябва да прерасне в ефективна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG