Връзки за достъпност

Извънредни новини

Навални беше осъден на 3 и половина години ефективно. Западът е инсценирал отравянето му, смята Русия


Алексей Навални в залата на съда, минути преди проезнасянето на присъдата, 2 февруари 2021 г.
Алексей Навални в залата на съда, минути преди проезнасянето на присъдата, 2 февруари 2021 г.
"Затваряме един, за да уплашим милиони." Речта на Навални пред съда
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

Руският опозиционер Алексей Навални беше осъден на 3 и половина години ефективно лишаване от свобода в колония с общ режим. Това стана във вторник вечерта с решение на московски съд, който прецени, че стара условна присъда на Навални е била нарушена и затова следва да бъде заменена с ефективна.

Алексей Навални е най-известният критик на президента Путин. През август той беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок, разработвано от руските тайни служби. След като беше излекуван в Германия, на 17 януари Навални се върна в Москва. Той беше арестуван още на летището. Оттогава е в ареста.

"От момента, в който пресекох границата, аз се оказах арестант", каза Навални в съда във вторник. Той продължи:"Ние знаем защо се случи [този арест]. Причината за всичко това е ненавистта и страхът на един човек, който живее в бункер, защото му нанесох смъртоносна обида с това, че просто оцелях, след като се опитаха да ме убият по негова заповед".

В присъдата на съдийката беше посочено, че от 3 и половина години лишаване от свобода ще се приспадне времето, което Навални по-рано е прекарал под домашен арест. Това означава, че той трябва в колонията общо 2 години и 8 месеца.

Съдът удовлетвори всички искания на прокурорите.

Старото дело, по което Навални беше осъден на ефективна присъда, е заведено през 2012 г. по сигнал от руския клон на френската козметична марка “Ив Роше”. Оттам твърдят, че са били подлъгани от двамата братя Навални - Алексей и Олег - да сменят своята партньорска фирма за транспорт и доставки. Новият контрагент е бил фирма на братя Навални, а цените й са се оказали по-високи. Така “Ив Роше – Изток” е претърпяла щети на стойност 26 млн. рубли (днес около 290 хил. евро).

Човекът, подал сигнала, не е бил призоваван от съда, а всички останали свидетели на прокуратурата опровергават твърденията, че "Ив Роше" е претърпяла щети от договора с фирмата на Навални. Въпреки това Олег Навални получава ефективна присъда, която впоследствие излежава, а политикът Алексей - условна за 3 и половина години затвор с 5-годишен изпитателен срок.

През октомври 2017 г. Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург реши, че в хода на това дело е било нарушено правото на обвиняемите на справедлив процес. Заради това решение самият Навални получи обезщетение от руското правителство. Въпреки това присъдите останаха в сила.

5-годишният изпитателен срок на Навални изтече на 30 декември 2020 г. Ден по-рано той беше известен от руската служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН), че е нарушил условията на присъдата. По-късно стана ясно, че нарушението се е изразявало с това, че Навални не се е върнал в Москва веднага след като е бил изписан от клиниката. По тази причина за руските власти той се е водил в неизвестност.

По време на заседанието във вторник адвокатката на Навални представи справка от клиниката Шарите, в която се казва, че след изписването на политика той е трябвало да се явява на редовни амбулаторни прегледи до 15 януари 2021 г.

Прокурорът не възрази справката да бъде приложена към делото. Обвинението не възрази и срещу внасянето на решението на ЕСПЧ, в което се казва, че в хода на делото, по което е произнесена обсъжданата присъда, е било нарушено правото на обвиняемия на справедлив процес.

По-рано тази сутрин прокурорът по делото заяви, че Навални е нарушил условната си присъда най-малко 50 пъти.

В решението на съда, произнесено във вторник, беше посочено, че Навални е нарушавал условната си присъда много пъти преди август 2020 г., когато беше отровен. Съдийката изброи датите, на които той не се е явил във ФСИН, за да се подпише, а е бил длъжен да го прави по два пъти в месеца.

Самият Алексей Навални присъстваше в съдебната зала и седеше в стъклена клетка, наричана от журналистите аквариум. Видеозаснемането беше забранено, процесът беше сниман само от служби на съдебната институция. Журналистите бяха пропускани само по акредитация.

След края на заседанието екипът на Навални разпространи призив към хората да се съберат в центъра на Москва.

Във вторник сутринта симпатизанти на Навални се бяха събрали около сградата на съда, която беше заобиколена на стотици метри с метални заграждения. Към 20 часа българско време арестуваните сред тях бяха 370, съобщи правозащитната медийна група ОВД-инфо. Арестите бяха извършени от униформени служители, чиито опознавателни знаци бяха заличени или скрити, предаде Радио Свобода.

По обяд Русия обвини Запада за "ситуацията" с опозиционера Алексей Навални. Русия "има всички основания да смята, че [отравянето му] е инсценировка от страна на Запада", каза по обяд руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Съдебното заседание започна със смяна на съдията по делото, съобщено часове по-рано. В залата се намираха представители на дипломатическите мисии на САЩ и на страни от ЕС, в това число и на България, съобщи ClubZ.

"Присъствието на чуждестранни дипломати на процеса на Навални е саморазобличаване на Запада в опитите му за сдържане на Русия и за натиск върху съдията", написа по този повод говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Протести и арести по време на делото срещу Навални
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG