Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ден след преврата в Мианмар: интернет работи отново, САЩ заплашиха със санкции


Улиците в големите градове в Мианмар са под постоянна охрана от страна на военните
Улиците в големите градове в Мианмар са под постоянна охрана от страна на военните

Ден след като военните извършиха преврат в Мианмар, спечелилата редовните избори партия “Национална лига за демокрация” (NLD) настоя за освобождаването на лидера на страната Аун Сан Су Чжи и останалите задържани политически фигури. По данни на Би Би Си към момента не е ясно къде точно се намират задържаните политически лидери, но според местни медии те са под домашен арест.

От понеделник начело на управлението застана главнокомандващият на въоръжените сили Мин Аун Хлаин, а длъжността на президент пое генерал Мин Све.

11 министри вече бяха отстранени от длъжност, но тепърва се очакват и допълнителни промени и структуриране на нов кабинет.

Военните съобщиха, че вземат контрола в страната заради “фалшифициране на изборите“ и обявиха военно положение за срок от една година. През ноември NLD спечели изборите с над 80% подкрепа.

От понеделник улиците на големите градове са патрулирани от военните. Във вторник сутрин интернетът, телефонните връзки и финансовите услуги, които бяха прекъснати по време на преврата, бяха възстановени.

Във вторник се очаква провеждането на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, който да обсъди ситуацията.

САЩ, ЕС, ООН и редица държави по света реагираха остро срещу преврата и поискаха военните да се вслушат във волята на народа.

От Вашингтон заплашиха с възстановяване на санкциите срещу Мианмар, които бяха вдигнати през последното десетилетие, след като страната започна прехода си към демократично управление.

“Съединените щати ще се изправят в защита на демокрацията винаги, когато тя е атакувана”, заяви президентът Джо Байдън.

Би Би Си коментира, че не е ясно какво ще последва от евентуалното налагане на санкции, тъй като те вероятно са били предвидени от генералите. Според експерти за тях е далеч по-важно каква ще бъде реакцията от страна на Китай, Япония и Южна Корея, защото икономиката в страната зависи от тях.

Редица компании в Мианмар вече изказаха опасения, че превратът ще доведе до загубата на милиарди от чуждестранни инвестиции. Най-големият обем от тях идва от Сингапур, следван от Китай и Япония.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG