Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови изисквания за влизане в ЕС заради вариантите на коронавируса. Лондон започва масово тестване


Хора в Лондон си правят тестове в специален пункт. Властите във Великобритания планират да изследват 80 000 души

Европейският съюз въвежда нови ограничения за пристигащите от трети държави заради разпространението на новите варианти на коронавируса по света, съобщи Ройтерс. Редица европейски държави въведоха изискване за предоставяне на отрицателен резултат от PCR тест за влизане на територията им.

Великобритания започва тестване на 80 000 души в опит да ограничи разпространението на южноафриканския вариант на вируса, който вече беше засечен в страната.

Нови изисквания за влизане в ЕС

Пристигащи от трети страни ще могат да влизат свободно в Европейския съюз (ЕС) само ако пътуват от страна, където случаите на COVID-19 са малко и няма или има единици заразени с вариантите на вируса, които се разпространиха във Великобритания и в Република Южна Африка. Двата варианта са по-заразни според учените и разпространението им може да доведе до претоварване на здравните системи.

Новите насоки за влизане в ЕС са били одобрени от представителите на държавите членки на среща в Брюксел, съобщи Ройтерс. Те са със силата на препоръки за страните от ЕС. Според насоките пътуващи от трети държави ще могат да влизат свободно в държавите от блока, ако идват от държава с по-малко от 25 случая на COVID-19 на 100 000 души – заболеваемост, по-ниска от тази на която и да е държава в ЕС. Друго изискване е пътуващите да не идват от държава, където се разпространява някой от новите варианти на коронавируса.

Списъкът на ЕС на т.нар. безопасни държави в момента включва Австралия, Китай, Нова Зеландия, Руанда, Сингапур, Южна Корея и Тайланд, съобщи още Ройтерс.

Отрицателни тестове за влизане във Франция и Швейцария

Междувременно Франция въведе изискване за предоставяне на отрицателен резултат от PCR тест и за транзитно преминаващи. Изследването трябва да бъде направено в рамките на 72 часа преди пътуването, съобщи българското външно министерство. Изключение има за транспортните работници, за пограничните работници и за жителите на пограничните райони в радиус от 30 км. около дома им.

На 31 януари 2021 г. Франция забрани всички пътувания до и от страни извън Европейския съюз. А при всяко влизане във Франция от страни от ЕС по въздух, море или сухопътни граници се изисква отрицателен PCR тест за коронавирус.

Швейцария също въвежда изискването за предоставяне на отрицателен резултат от PCR тест за всички пристигащи, независимо от гражданството им, транспортното средство и държавата, от където пристигат. Правилото влиза в сила на 8 февруари.

Масово тестване във Великобритания

Великобритания започвна във вторник тестване за COVID-19 на 80 000 души в опит да спре ограничи разпространението на варианта на коронавируса, който беше регистриран първо в Южна Африка, съобщи Ройтерс.

Британските здравни власти съобщиха, че са идентифицирани общо 105 случая на т.нар. южноафрикански вариант след 22 декември. За да се предотвратят нови огнища на заразата, жителите на осем засегнати района, всеки с население от около 10 000 души, ще бъдат тествани независимо дали проявяват симптоми или не. Три от засегнатите райони са в Лондон, два в Югоизточна Англия и по един в Централна, Източна и Северозападна Англия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG