Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българите все още са скептични към ваксините. 1,5 млн. са готови да се имунизират


Близо година след началото на пандемията от коронавирус и месец след поставянето на първата ваксина срещу вируса, българското общество продължава да е разделено по въпроса за имунизацията. Тази тенденция очертават няколко социологически проучвания, проведени през последните месеци.

43% не биха се ваксинирали, сочат резултатите от изследване на обществените нагласи на “Тренд” по поръчка на “24 часа”. Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна, спира 22% от хората, а притесненията за странични ефекти - 12%. От „Тренд“ отчитат, че делът на хората с висше образование, които са декларирали, че ще се ваксинират, е по-висок. Над 1,5 млн. българи, или всеки трети, биха се ваксинирали, сочи проучването.

Обстоятелството, че зад разработката на ваксината срещу COVID-19 седят едни от най-големите международни фармацевтични компании, поражда доверие във ваксината за 36% от анкетираните. За 38% това обаче не е така.

Резултатите от това проучване не се различават съществено и от другите, проведени в края на 2020 г. Данните от изследване на Световната здравна организация (СЗО) показаха, че 41 % от българските граждани не са съгласни да се ваксинират. През декември миналата година проучване на "Галъп" отчете, че 43% са готови да бъдат имунизирани.

През ноември 2020 г. в анкета на “Тренд” 40% от българите съобщиха, че са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на планетата.

На този фон в София започна имунизацията на учителите и на училищния персонал. По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова над 5000 души от педагогическия и непедагогическия персонал в столицата са се записали за имунизация. България е последна по темп на имунизация в целия Европейски съюз, но според властите това не е дългосрочен проблем.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG