Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заради един плакат: Ердоган обвини ЛГБТ движението във вандализъм


Реджеп Тайип Ердоган
Реджеп Тайип Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган критикува ЛГБТ движението в страната и го обвини във “вандализъм”. Причината е, че през уикенда бяха арестувани четирима души заради плакат, който изобразява най-свещеното за мюсюлманите място - Мека, заедно със знаме с цветовете на дъгата.

"Ние ще пренесем нашите млади хора в бъдещето не като ЛГБТ младеж, а като младежта, която е съществувала в славното минало на нашата нация", каза Ердоган в телевизионна видео връзка с членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

"Вие не сте ЛГБТ младежта, не сте младежите, които извършват вандалски действия. Напротив, вие сте тези, които поправяте разбитите сърца", обърна се Ердоган към младите членове на партията.

Студентите бяха арестувани, след като висши държавни представители осъдиха плаката с Мека и знамето на дъгата, представен на изложба на най-престижния турски университет "Боазичи".

Повече от седмици студенти и преподаватели организират протести там, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи за ректор Мелих Булу, който беше кандидат за депутат от управляващата партия през 2015 г. Протестиращите отхвърлят назначението като опит за ограничаване на академичната свобода.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи в Туитър, че "ЛГБТ извратеняци" са били задържани за "непочтително отношение към великата Кааба". Висши правителствени представители от консервативната управляваща партия също осъдиха плаката.

Правозащитните организации обвиняват Ердоган, че насочва предимно мюсюлманската, но официално светска държава, към все по-консервативен курс.

Хомосексуалността е законна в Турция, но противопоставянето срещу ЛГБТ общността от страна на властта нараства. Гей прайдът в Истанбул беше забранен през последните 5 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG