Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската ваксина “Спутник V” е с 91.6 % ефективност, показват клинични тестове


Ваксината Спутник V е четвъртата ваксина в света, за която се публикуват резултати от третата фаза на проучванията. По-рано това се случи с продуктите на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca.
Ваксината Спутник V е четвъртата ваксина в света, за която се публикуват резултати от третата фаза на проучванията. По-рано това се случи с продуктите на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca.

Руската ваксина “Спутник V” показва 91.6 % ефективност при защита от COVID-19. Това става ясно от публикувани данни от клинични тестове, проведени в Москва, осъществени сред около 20 хил. души, съобщи Ройтерс.

Изследването, публикувано в международното издание The Lancet, помества информация, според която ефективността на ваксината при пациентите над 60 години е 91.8%.

Резултатите идват след третата фаза на проучванията, което превръща “Спутник V” в четвъртата ваксина, за която излизат резултати от изследванията от този етап. По-рано това се случи с продуктите на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca.

Пфайзер обяви ефективност от 95%, каквато е и тази на Moderna, докато AstraZeneca обяви, че средната ефективност от продукта ѝ е 70%.

Смъртните случаи по време на изпитванията са четири, а странични ефекти са установени при 68 пациенти. При част от ваксинираните са наблюдавани грипоподобни симптоми, болка на мястото на убождането или отпадналост, но всички в лека форма.

Ваксината се поставя с две дози с разлика от 21 дни.

“Резултатите от изследванията са ясни и доказват научните принципи на ваксинацията. Още един продукт може да се включи в борбата за намаляването на разпространението на COVID-19”, заключват от The Lancet.

За разлика от повечето останали продукти “Спутник V“ може да се съхранява в обикновени хладилници и не се налага пазенето и във фризери, което прави транспортът и разпределението по-лесни, заявяват изследователите, провели тестовете в Москва.

Руската ваксина е одобрена за използване в 15 държави, сред които са Сърбия, Унгария, Аржентина и ОАЕ.

България е последна по темп на имунизация в целия Европейски съюз, но според властите това не е дългосрочен проблем. У нас най-големият брой поръчани ваксини са тези на AstraZeneca.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG