Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вендета". САЩ, ЕС и България призоваха за освобождаването на Навални


Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен
Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен

Решението на московски съд да превърне условна присъда на Алексей Навални в ефективна и да го изпрати за 3 и половина години в затвора предизвика еднозначна реакция от световните лидери. Те осъдиха решението на Русия и призоваха да незабавното освобождаване на опозиционния лидер.

Навални беше изпратен в трудова колония за 2 години и 8 месеца, защото от присъдата му се приспадат месеците, в които е бил под домашен арест. Старата условна присъда на Навални е по дело, което според Европейския съд по правата на човека в Страсбург е нарушило правото му на справедлив процес. Русия обаче не се съобразява с решението.

Протести и арести по време на делото срещу Навални
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Веднага след произнасянето на съда в Москва, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен коментира в Туитър, че Вашингтон е "дълбоко загрижен" от решението на руските власти да вкарат в затвора опозиционера Алексей Навални.

"Отново призоваваме за незабавно и безусловно освобождаване както на него, така и на арестуваните без основание граждани, които са упражнявали своите права".

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел припомни в коментара си, че ефективната присъда на Навални противоречи на решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), който казва, че властите са нарушили правото му на справедлив процес.

"С осъждането на Навални Русия нарушава своите международни ангажименти към спазването на върховенството на закона и основните права", написа Борел в Туитър.

Президентът на Франция Еманюел Макрон нарече осъждането "неприемливо".

"Политическите различия не са престъпление. Призоваваме за незабавно освобождаване. Спазването на човешките права не подлежи на преговори", написа Макрон също в Туитър.

Българският министър-председател Бойко Борисов също определи осъждането на Навални като "неприемливо".

"Той трябва да бъде освободен максимално бързо. Съдебните процеси не трябва да бъдат политизирани".

Борисов казва още, че е недопустимо "продължаващото насилие срещу мирно протестиращи руски граждани".

Министърката на външните работи Екатерина Захариева също коментира в Туитър, че вкарването в затвора на Навални, след като се е лекувал в чужбина от опита за отравяне, е "крайно неприемливо".

"Призоваваме решенията на ЕСПЧ да се спазват, правото на справедлив процес е основно човешко право и това е неоспоримо", написа Захариева.

Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб коментира, че Русия отказва да спазва най-основни ангажименти, както се очаква от всеки уважаван член на международната общност.

Рааб определи решението като перверзно, защото е "насочено срещу жертвата на отравяне, а не срещу извършителите".

Берлин също реагира. Външният министър Хайко Маас нарече присъдата "горчив удар основните свободи и върховенството на закона в Русия".

Базираната в Лондон правозащитна група Амнести интернешънъл заяви, че това е "поредният пример, че руските власти излизат извън контрол в отчаянието си да заглушат своите критици".

"С тяхната вендета срещу Алексей Навални и неговите привърженици, руските власти спряха дори да имитират някакво правосъдие", се казва в позицията на Амнести.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG