Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай блокира изявлението на ООН срещу преврата в Мианмар


Китай използва правото си на вето върху проекта за изявление на Съвета за сигурност на ООН, което трябваше да осъди военния преврат в Мианмар. Преди два дни военните взеха властта в азиатската държава, арестуваха лидера Аун Сан Су Чжи и стотици други политици.

В страната е създаден върховен съвет от военните, който управлява вместо демократично избраното правителство.

От понеделник начело на управлението застана главнокомандващият на въоръжените сили Мин Аун Хлаин, а длъжността на президент пое генерал Мин Све.

11 министри бяха отстранени от длъжност, но се очакват и допълнителни промени и структуриране на нов кабинет.

Военните съобщиха, че вземат контрола в страната заради “фалшифициране на изборите“ и обявиха военно положение за срок от една година. През ноември NLD спечели изборите с над 80% подкрепа.

От понеделник улиците на големите градове са патрулирани от военните. Във вторник сутрин интернетът, телефонните връзки и финансовите услуги, които бяха прекъснати по време на преврата, бяха възстановени.

На този фон Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне съгласие по общо изявление.

В началото на преговорите специалният пратеник на ООН за Мианмар Кристин Шренер категорично осъди военния преврат, след като армията отказа да приеме резултата от общите избори, проведени през ноември.

Шренер заяви, че е ясно, че "скорошният резултат от изборите беше убедителна победа за партията на г-жа Су Чжи”

Г-7 от своя страна осъди военния преврат в Мианмар, а Държавният департамент на САЩ определи случилото в Мианмар се като държавен преврат.

Международният валутен фонд е превел 350 млн. долара на Мианмар миналата седмица като спешна помощ на фона на коронакризата, предаде междувременно Ройтерс.

“Следим внимателно развитието. Дълбоко сме обезпокоени от влиянието на събитията върху икономиката и народа на Мианмар“, посочи говорител на МВФ в изявление за Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG