Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Троянски кон" на Кремъл. Украйна свали от ефир три телевизии


Виктор Медведчук и президентът на Русия Владимир Путин на 6 октомври 2020 г.
Виктор Медведчук и президентът на Русия Владимир Путин на 6 октомври 2020 г.

Украйна наложи санкции на медии, свързани с един от влиятелните политици в страната, който поддържа близки отношения с президента на Русия Владимир Путин. Това е поредното действие на Киев срещу про-Кремълски фигури в страната.

Президентът Володимир Зеленски подписа санкциите, които му бяха предложени от неговия екип по национална сигурност. Те са срещу три телевизионни станции, номинално притежавани от Тарас Козак, депутат от проруската "Опозиционна платформа - за живота".

Украински медии съобщават, че всъщност трите санкционирани телевизионни канала - 112, NewsOne и ZIK, са собственост на Виктор Медведчук, който е председател на политическия съвет на партията "Опозиционна платформа - за живота" и един от най-богатите и влиятелни хора в Украйна.

Медвечук отрича да е собственик на телевизиите. Той е известен с това, че кръстник на една от дъщерите му е президентът на Русия Владимир Путин и двата имат близки отношения.

В резултат на санкциите трите телевизии бяха свалени от ефир, но продължават да излъчват своето съдържание в интернет. Бившият депутат Серхий Лешченко определя телевизиите като "троянски кон на Русия", който разпространява пропагандата на Кремъл. Той призова също платформата YouTube да закрие каналите на тези телевизии.

Съветникът на президента Зеленски Михайло Подоляк каза пред местни медии, че трите телевизионни канала са били "твърде често и открито използвани като инструменти за чужда пропаганда в Украйна".

Сбогом, Ленин! Да, ама не
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG