Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАП е раздала на свои служители над 30 млн. лв. бонуси за 2020 г.


Националната агенция за приходите (НАП) е раздала на свои служители над 30 млн. лева бонуси през миналата 2020 г. Възнаграждения над заплатите си са получили 7844 души. Това става ясно от документи, предоставени от НАП на гражданско сдружение БОЕЦ, които Свободна Европа видя.

Данните са изискани по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ) и са подписани от изпълнителния директор на агенцията Галя Димитрова. Тя пояснява, че според Закона за държавния служител брутната заплата на държавните служители се състои от основна заплата и допълнителни възнаграждения.

"В този контекст елемент на брутното възнаграждение е и допълнителното възнаграждение за постигнати резултати", пише Димитрова в отговорите си до БОЕЦ.

Над 6 000 служители са получили средно по 3 863 лв. годишен бонус, а 1 660 души, работещи в Централно управление на НАП, включително и шестимата директори, са получили средно по 6 101 лв.

Така 20 милиона лв. са разпределени между 7 844 души, което е средно по 322 лв. на служител на месец. Над 10 милиона са получени от 1 660 души на управленски постове, сред които е и изпълнителният директор.

Таблицата е включена в документите, предоставени от НАП
Таблицата е включена в документите, предоставени от НАП

В заявлението си по ЗДОИ БОЕЦ са изискали и информация за финансовото възнаграждение на Галя Димитрова, но тя е отказана, тъй като е защитена от закона като лична информация за конкретно лице.

Името на Галя Димитрова стана публично известно през лятото на 2019 г., когато НАП стана обект на безпрецедентната хакерска атака, която доведе до огласяване на лични данни на около 5 милиона граждани. Впоследствие агенцията беше глобена с 5.1 млн. лв. от Комисията за защита на личните данни. Двама души бяха отстранени от ръководството на приходната агенция, но не и изпълнителният директор Димитрова. Тя беше в отпуск по време на кризата и обяви, че заради лични причини не прекратила престоя си в чужбина.

През февруари 2020 г. правителството увеличи заплатата ѝ с 10%, с което тя стана 5500 лв. месечно. Това решение на кабинета беше мотивирано с "успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2019 г., свързани със събираемостта на приходите и доброволното изпълнение на задълженията". По същата причина възнаграждението на Димитрова беше вдигнато с 10% и предишната година.

Свободна Европа потърси Националната агенция за приходите за допълнителна информация по изнесените от БОЕЦ данни, но от агенцията отказаха коментар.

* В първоначално публикувания текст беше погрешно посочено, че раздадената сума от НАП е над 40 млн. лв. за над 9000 служители. Сумата всъщност е 30 300 540 лв., разпределена между 7844 служители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG