Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Крадецът вика дръжте крадеца". Борисов и Радев в спор чия е вината за разследването на ОЛАФ


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов обвини президента Румен Радев за разследването на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която поиска България да възстанови 6 милиона евро заради нередности при търг за доставка на автомобили за полицията. От прессекретариата на президента настояха за разследване и отрекоха отговорност да носи назначеното от Радев служебно правителство през 2017 г.

"Както обикновено крадецът вика дръжте крадеца", каза министър-председателят Бойко Борисов по време на заседание на Министерския съвет.

Разследването на ОЛАФ е заради нарушения в обществена поръчка за покупка на стотици полицейски джипове. Те са доставени през 2018 г., платени са със средства от европейския фонд "Вътрешна сигурност" и затова процедурата е проверена от Брюксел.

Представители на ГЕРБ коментираха, че поръчката е от 2017 г. по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от президента Румен Радев. Тогава министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, който днес е съветник на Радев.

От прессекретариата на Радев пък твърдят, че това не е вярно, тъй като договорът за джиповете е подписан по-късно, по времето на третия кабинет на Борисов.

Във вторник прокуратурата съобщи, че присъединява материалите за тази сделка към разследване за търговия с влияние срещу Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

Ден по-късно министърът на вътрешните работи Христо Терзийски докладва пред правителството подробности.

"При договарянето на проектите с експертите от Европейската комисия се стигна до договореност да бъдат закупени високопроходими автомобили за нуждите на националната полиция".

"По време на управлението на служебното правителство бяха избрани изпълнителите на съответните договори", обяснява Терзийски и изразява недоумение какво е наложило да се изберат не толкова качествени автомобили.

"Нито първото, нито второто, нито третото Ви правителство или член на някое от тези правителства има вина за тази ситуация", казва вътрешният министър по време на заседанието.

Във вторник вечерта и от президенството излязоха с позиция за разследването. Екипът на Радев настоя за "изсветляване" не само на тази сделка, но и за "проверка на изразходваните милиарди левове през последните години".

"Периодичното тиражиране на внушението, че като служебен министър на вътрешните работи през 2017 г. Пламен Узунов е сключил договор за доставка на 290 високопроходими автомобили за МВР няма да го превърне в истина", пишат от президентството.

От там посочват, че процедурата по закупуване на въпросните автомобили от МВР е започната през есента на 2016 г. от второто правителство на Бойко Борисов и е приключила с подписването на договор 10 месеца след изтичането на мандата на Пламен Узунов като служебен министър на вътрешните работи.

Междувременно Борисов коментира пред министрите в сряда други проблеми, които според него са се появили при служебното правителство "Герджиков”, назначено от президента.

"Месец служебно правителство, над 100 тира с цигари контрабандно са влезли за този един месец. И веднага с идването на третото ни правителство е спряна контрабандата. Смятайте колко пари са и къде са отишли", коментира премиерът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG