Връзки за достъпност

Извънредни новини

Осъден британски учен избяга от Иран през планини и кози пътеки


Британски учен с ирански произход, осъден на повече от 9 години затвор, избяга от Иран пеша, съобщи Би Би Си. Камил Ахмади е преминал границата през планина. Вървял е по пътеки, използвани от контрабандисти от Ирак и Турция. Вече се намира във Великобритания.

Ахмади, който е антрополог по професия, е извършил бягството, докато е бил освободен под гаранция. През това време съдът е разглеждал обжалване на присъдата му. За да избяга от граничния патрул, се е наложило да върви през мъгла и сняг, дълбок метър и половина.

"Просто си тръгнах. Опаковах си чантата с комплект за бръснене, няколко мои книги и лаптоп", каза Ахмади.

"И топли дрехи, защото знаех, че трябва да мина през планините. Беше много студено, много дълго, много тъмно, и много страшно".

На 18-годишна възраст Ахмади е заминал за Великобритания, където е учил в университета в Кент и Лондонското училище по икономика и политически науки. Преди да се завърне в Иран, е кандидатствал за британско гражданство.

Изследователската му дейност засяга чувствителни теми като бракове с деца, осакатяване на женски полови органи (обрязване) и временни бракове, практикувани сред шиитите.

Ученият е бил арестуван в дома си в Техеран през август 2019 г. Три месеца по-късно е освободен под гаранция.

Антропологът каза, че е бил набелязан не само заради двойното си гражданство. През 2019 г. Обединеното кралство плени ирански танкер в Гибралтар по подозрение, че нарушава ембаргото на ЕС за доставка на гориво за Сирия. "Иранските власти искат да си отмъстят на Великобритания, смята Ахмади.

В последните години иранските власти често задържат чужденци и хора с двойно гражданство. Правозащитни организации и правителства определят обвиненията по тези арести като неоснователни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG