Връзки за достъпност

Извънредни новини

България няма да ограничава използването на ваксината на AstraZeneca при хора над 55 години


Mинистърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев
Mинистърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Здравните власти в България не възнамеряват да се откажат от прилагането на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет върху хора над 55-годишна възраст. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинг в четвъртък.

Въпросът е актуален, защото, когато разреши ваксината за употреба в Европейския съюз, Европейската агенция по лекарствата отбеляза, че тя е тествана предимно върху хора под 55-годишна възраст и затова няма достатъчно данни за определяне на ефективността ѝ върху по-възрастни хора.

„Преди да започне ваксинацията с тази ваксина, ще излезем с конкретни указания, тъй като продължават експертните обсъждания“, каза Костадин Ангелов и уточни, че се очаква приключване на клинични проучвания в САЩ за ефекта от ваксината на AstraZeneca, с които се очаква да бъде допълнена характеристиката на препарата.

„Не трябва да се възприема липсата на данни като отрицателни данни. Резултатите от използването на същата ваксина при възрастни хора във Великобритания, която имунизира 6 милиона души, защото започна от тях, са чудесни“, каза по време на същия брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Предстои да получим сигурни проучвания, доказващи какъв е ефектът за различните възрастови групи.“

Европейската агенция по лекарствата препоръча за разрешаване ваксината AstraZeneca и Оксфордския университет в петък. Тя се прилага в две дози, като втората доза трябва да бъде поставена между 4 и 12 седмици след първата. Ваксината на AstraZeneca вече е разрешена и се използва в Обединеното кралство и други държави.

Според Европейската агенция по лекарствата резултатите от четири клинични проучвания в три държави показват, че ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефективна за предотвратяване на COVID-19 при лица над 18-годишна възраст. Ваксината е показала ефективност от около 60% при клиничните тестове.

Участниците в клиничните проучвания са били предимно под 55-годишна възраст и затова липсват достатъчно данни за ефективността на ваксината при по-възрастни пациенти. Въпреки това Агенцията не ограничи използването на препарата при хора над 55 години, защото участвалите в проучванията хора над тази възраст са показали имунен отговор.

Въпреки това държави като Германия, Франция и Швеция препоръчаха хората над 65-годишна възраст да се ваксинират с други препарати. В Италия и Белгия препоръката е ваксината на AstraZeneca да се използва при хора под 55-годишна възраст. Швейцарският лекарствен регулатор поиска допълнителни данни от проучвания, преди изобщо да разреши ваксината на AstraZeneca.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG