Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейските здравни власти одобриха ваксината на AstraZeneca


Ваксинация с препарата на AstraZeneca в Обединеното кралство
Ваксинация с препарата на AstraZeneca в Обединеното кралство

Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча разрешаването на ваксината срещу COVID-19, разработена съвместно от фармацевтичната компания AstraZeneca и Оксфордския университет.

Предстои Европейската комисия да издаде разрешение, за да бъде допуснат препаратът до европейския пазар. Ваксината на AstraZeneca е третата одобрена за използване в Европейския съюз (ЕС) след тази на Pfizer/BioNTech и тази на Moderna.

Европейската агенция по лекарствата препоръча ваксината за хора над 18-годишна възраст. Тя се прилага в две дози, като втората доза трябва да бъде поставена между 4 и 12 седмици след първата. Ваксината на AstraZeneca вече е разрешена и се използва в Обединеното кралство, САЩ и други държави.

„С това трето положително становище ние допълнително разширихме арсенала от ваксини, достъпни за държавите членки на ЕС и ЕИП, за да се борим с пандемията и да защитим своите граждани“, каза Ема Кук, изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата. Институцията е направила „стриктна оценка на тази ваксина и научната основа на нашата работа е в основата на твърдия ни ангажимент да опазваме здравето на гражданите на ЕС“, допълни тя.

Според Европейската агенция по лекарствата резултатите от четири клинични проучвания в три държави показват, че ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефективна за предотвратяване на COVID-19 при лица над 18-годишна възраст. Ваксината е показала ефективност от около 60% при клиничните тестове.

В съобщението на Европейската агенция по лекарствата се посочва, че ваксината е тествана предимно върху хора под 55-годишна възраст и затова няма достатъчно данни за определяне на ефективността ѝ върху по-възрастни хора. Агенцията смята, че ваксината може да се използва и при хора над 55-годишна възраст, защото участвалите в проучванията хора над тази възраст са показали имунен отговор.

Европейската комисия има договор с AstraZeneca за 400 милиона дози ваксини срещу COVID-19. Преди седмица компанията обяви, че няма да може да достави всички обещани на ЕС ваксини за първото тримесечие на 2021 г. Според източници на Ройтерс доставките ще са с 60% (около 50 милиона дози) по-малко от предвидените. Това значи 25 милиона души по-малко ваксинирани в ЕС.

България е поръчала най-много дози именно от тази ваксина - над 4,5 милиона. Въпреки това властите в София смятат, че забавянето на доставките няма да повлияе на ваксинационната кампания в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG