Връзки за достъпност

Извънредни новини

Всички ще се ваксинират по план, колкото и да се забави AstraZeneca, смятат властите в София


Богдан Кирилов
Богдан Кирилов

Здравните власти не очакват обявеното от AstraZeneca забавяне на доставките на ваксината ѝ срещу коронавируса да се отрази на ваксинационния план на България. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов по време на редовния брифинг за разпространението на коронавируса.

„По отношение на ваксинационния план работихме със сценарий за първа доставка от тази ваксина през март. Независимо от намалените количества, които производителят ще предостави, не очакваме това да се отрази на ваксинационния план“, каза директорът на ИАЛ и допълни, че България очаква официална информация както от Европейската комисия, така и от производителя.

„Засега е изключително оскъдна тази информация. Надяваме се в следващите дни да имаме повече конкретика“, каза той.

Очаква се европейските здравни власти да излязат в петък със становище за разрешаването на ваксината на AstraZeneca, разработена съвместно с Оксфордския университет.

В края на миналата седмица британско-шведската фармацевтична компания съобщи, че нe може да достави предвидените количества от ваксината си за ЕС. Официално посочената причина е производствен проблем. Според източници на Ройтерс доставките за първото тримесечие на годината ще са с цели 60% (около 50 милиона дози) по-малко от предвидените. Това значи 25 милиона души по-малко ваксинирани в ЕС.

България е поръчала най-много дози от ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет – над 4,5 милиона при общо заявени от държавата 12 милиона дози.

„Информацията, която имахме, беше че общото количество от 4,5 милиона ваксини ще бъде доставено в рамките на 7 месеца“, каза в четвъртък Кирилов. „Тяхното съобщение реферира към първото тримесечие, но ние от тяхна страна нямаме информация какво е било предвидено в първото тримесечие.“

Ден по-рано министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи, че България очаква 261 000 дози от ваксината на AstraZeneca през февруари, които ще стигнат за ваксинирането на около 130 000 души.

До 2 милиона души ще могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 в България до месец юни, ако ваксината на AstraZeneca получи разрешение, каза още директорът на агенцията по лекарствата. Ако бъдат разрешени още две ваксини, от които България е поръчала - на Johnson and Johnson и CureVac - за същия период ще може да бъдат ваксинирани над 2,5 милиона души.

С очакваните дози от вече разрешените за използване в Европейския съюз две ваксини - на Pfizer/BioNTech и Moderna - до юни ще могат да бъдат ваксинирани 1 милион души.

По-рано директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев каза, че около 2 милиона ваксинирани до края на август е оптимистичен вариант за България.

България е поръчала около 12 милиона дози ваксини от пет фирми производители, с които Европейската комисия има рамкови договори. Това е около една трета от полагащите ѝ се дози спрямо квотата от общите европейски поръчки.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата каза в четвъртък, че в допълнение към вече поръчаните от тези фирми ваксини, България ще може да заяви до 4,5 милиона дози от Sanofi, която още е на ранен етап от клиничните тестове, както и до 1,5 милиона дози от Novavax, с която Комисията още няма договор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG