Връзки за достъпност

Извънредни новини

България очаква ваксини за 130 000 души от AstraZeneca през февруари


През месец февруари в България ще бъдат доставени 261 000 дози от ваксината на AstraZeneca, която се очаква да получи европейско разрешение до края на януари, стана ясно от думите на здравния министър в сряда.

Ако Европейската агенция по лекарствата издаде разрешителното в оставащите няколко дни до края на настоящия месец, на 7 февруари в София ще пристигне първата пратка oт 48 315 дози.

Седмица по-късно - на 14 февруари, ще пристигнат още 74 556 дози, а в края на месеца - 139 126 дози. С тях ще бъдат ваксинирани 130 000 български граждани. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в сряда пред Нова телевизия. Според него, когато дойде Оксфордската ваксина, ще може да се премине към трета фаза на ваксинация и да се продължи нататък.

По думите му първата фаза, в която са обхванати работещите в здравната сфера, е към края си, а втората фаза започва през тази седмица с имунизацията в домовете за възрастни и учителите. В сряда започна поставянето на ваксини в първите домове за възрастни, а до края на седмицата ще започне и ваксинация сред учителите, като по думите на Ангелов първи ще са учителите в Бургас.

До края на годината могат да бъдат ваксинирани всички български граждани, които желаят това, а същевременно "ще имаме такова количество ваксини, че да постигнем 60-70% имунизационен обхват", т.е. при желание могат да бъдат обхванати 4.5 млн. български граждани.

В събота директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса проф. Тодор Кантарджиев каза, че “оптимистичен вариант ” е, ако през август месец у нас има имунизирани около 2 млн. души.

Ако ваксината на AstraZeneca получи одобрение, до месец юни трябва да бъдат ваксинирани около 36% от населението, казаха от здравното министерство в отговор на официални запитвания. Според изчисленията на институцията това отговаря на около 2,5 млн души.

Отново според данни на министерството до юни в България трябва да са пристигнали 1,4 млн дози от ваксината на Pfizer и 220 000 от препарата на Moderna. Това означава, че ваксинирани до началото на лятото с тези две ваксини ще са около 810 000 граждани.

Засега от Министерството на здравеопазването не отговарят на въпроса какъв е графикът за доставки от ваксината на AstraZeneca в месеците след февруари.

Междувременно пред Нова телевизия Ангелов обясни, че ситуацията в момента е такава, че колкото ваксини дойдат, толкова се поставят, а отговорността за ограничените количества прехвърли на ЕК.

“Ваксините се договарят от Европейската комисия и фирмите, които произвеждат ваксините. Народното събрание взе решение, с което упълномощава ЕК да преговаря от името на страната”, коментира министърът.

Това обаче се разминава с обяснението на самата Европейска комисия (ЕК), която казва, че държавите членки на ЕС могат да се откажат от полагащите им се ваксини или да се договорят да ги преразпределят.

“Всяка държава членка сама трябва да завърши поръчката за покупка и да сключи конкретен договор с разработчика на ваксините, въз основа на който се уреждат доставките”, заяви пред Свободна Европа говорителят на Европейската комисия по въпросите на общественото здраве Стефан де Керсмекер.

Ваксините: Колко, кога, защо?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG