Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В капан". Как три държави отказват гражданство на едногодишната Сара


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Сара е на малко повече от една година. Откакто се е появила на бял свят, нейните родители се опитват да ѝ дадат гражданство, но няколко обстоятелства ги отвеждат до задънена улица и детето все още няма никаква правна връзка с която и да е държава. Така детето не може и да напусне Испания, където е родено. Нищо че роднините й живеят на други места.

"Никога не сме предполагали, че ще попаднем в такава ситуация”, казва майка ѝ пред Свободна Европа.

Случаят не може да бъде решен в нито една от три замесени европейски страни, затова думата ще има Съдът на Европейския съюз.

Всичко започва през 2015 г., когато българката Ваня се запознава с британката Джейн. Имената им са сменени, за да запазим тяхната анонимност. Двете имат сключен брак от 2018 г. в Гибралтар, където законът позволява това. Сара се ражда с методите на асистираната репродукция през декември 2019 г. в Испания. И година и два месеца по-късно все още няма гражданство.

Три държави - три отказа

България, Великобритания и Испания отказват гражданство на момичето. Според испанското законодателство - защото нито един от двамата родители не е испански гражданин; според британското - защото самата Джейн е родена в Гибралтар, който е задморска британска територия; а според българското - защото Ваня и Джейн не са мъж и жена.

Джейн все пак подава документи за дъщеря си във Великобритания и получава отказ. Адвокат Деница Любенова, която е поела случая, казва, че това се дължи на пречка в закона за британското гражданство (British nationality act).

“Тъй като е родена в Гибралтар, тя самата е придобила гражданството от своите британски родители. Ако нейното дете се роди извън Великобритания, тя не може да му предаде гражданство”.

“Не искам да мисля за бъдеще, в което тя няма да има националност или паспорт”, казва Ваня.

Одисеята, в която се озовават двете жени, се превръща в “Параграф 22”, когато стигат до Столичната община. Българката подава заявление за издаване на акт за раждане въз основа на този от Испания - стандартна практика, когато някой е роден в чужбина. Не и този път.

Между правната и биологичната връзка

“Общината ни поиска данни за биологичния родител на детето, които ние отказахме”, казва адвокат Любенова. По думите й искането на Столичната община е неоснователно и дискриминира детето въз основа на сексуалната ориентация на неговите родители.

Съ същите мотиви Ваня и Джейн отказаха да съобщят и пред Свободна Европа коя е родила детето.

“Ако хетеросексуална двойка има раждане в чужбина, когато идват в България и искат регистриране на акта за раждане, никой не им търси да се докаже биологичната връзка”, уточнява адвокат Любенова. Същото се отнася и когато става дума за регистрация на осиновено дете.

“Ако имаме осиновяване, настъпило по законите в друга държава, ние ще искаме да търсим биологична връзка на осиновителя с детето ли? А ако имаме припознаване на дете? Тогава също няма биологична връзка, има правна такава”.

Сара не може да напусне Испания, защото няма документи.

Сара не може да напусне Испания, защото няма документи. “Най-вече сме тъжни, тъй като нашите семейства все още не са виждали на живо дъщеря ни, а тя вече навърши 1 годинка”, казва майка й Ваня. Споделя, че в началото не си е давала сметка колко заплетена е ситуацията.

“Намираме се в капан. Не искам да мисля за бъдеще, в което дъщеря ни няма да има националност или паспорт. Тя не би могла да има социално-осигурителен номер и впоследствие да работи, да има банкова сметка - накратко да бъде пълноценен гражданин”.

С помощта на адвокат Любенова Ваня и Джейн са обжалвали отказа на Столичната община пред Административния съд - София град. Съдията е сметнал, че по случая има въпроси, които засягат правото на ЕС, които досега не са получавали отговор. Делото е спряно и изпратено за тълкуване в Съда на Европейския съюз, който ще заседава на 9 февруари.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG