Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Америка се завърна". Байдън предупреди Русия и Китай, че идва нова ера във външната политика на САЩ


Американският президент Джо Байдън произнесе първата си външнополитическа реч в Държавния департамент
Американският президент Джо Байдън произнесе първата си външнополитическа реч в Държавния департамент

Америка се завърна на световната сцена и ще се изправи срещу "авторитаризма" в Русия и Китай, възстановявайки връзките със съюзниците си. Това беше основното послание на новоизбрания американски президент Джо Байдън в първото му външнополитическо обръщение, откакто влезе в Белия дом.

„Американското ръководство трябва да посрещне този нов етап на разрастване на авторитаризма, включително нарастващите амбиции на Китай да съперничи на САЩ и решимостта на Русия да увреди нашата демокрация“, заяви той по време на речта си в Държавния департамент на 4 февруари.

Байдън обеща нова ера във външната политика на страната си. Администрацията му вече направи серия съобщения, че новият президент ще спре започнатото от предшественика му Доналд Тръмп оттегляне на американски войници от Германия, ще преустанови подкрепата за военни операции на Саудитска Арабия в Йемен и ще увеличи максималния бежански капацитет на страната си от настоящите 15 000 до 125 000 души.

По отношение на Русия Байдън заяви, че е предупредил колегата си Владимир Путин по време на първия им телефонен разговор, че дните, в които САЩ са допускали „агресивни действия“ от страна на Москва, са в миналото. Като примери за подобни действия той спомена „намесата в избори, кибератаките, отравянето на свои граждани“.

Няма да се поколебаем да увеличим разходите си за Русия и да защитим нашите жизненоважни интереси.
Джо Байдън

„Няма да се поколебаем да увеличим разходите си [за противодействие на] Русия и да защитим нашите жизненоважни интереси, както и нашите хора“, подчерта американският президент.

Коментарите му по повод действията на Кремъл идват на фона на новата ескалация на напрежение между Запада и Москва заради задържането на опозиционера Алексей Навални и вкарването му в трудов лагер.

„Г-н Навални, както и всички руски граждани, имат права, гарантирани от руската конституция. Той беше нарочен [от местните власти], защото системно разкрива корупционни схеми в страната си. Той трябва да бъде освободен незабавно и безусловно“, обяви президентът на САЩ.

Преди три дни руски съд реши да преобразува стара условна присъда на Навални в ефективно наказание в трудов лагер за срок от две години и осем месеца. Задържането на Навални при завръщането му в Русия в средата на януари предизвика едни от най-големите антиправителствени протести в страната от десетилетие насам – стотици хиляди се събраха в над 100 града. Полицията задържа около 10 000 души общо по време на масовите демонстрации на 23 януари и 31 януари.

Джо Байдън отдели сериозно място и на Китай в първата си външнополитическа реч. Наричайки Пекин „нашият най-сериозен конкурент“, американският президент каза, че САЩ ще приемат директно предизвикателствата, поставени пред просперитета, сигурността и демократичните им ценности.

По думите му Вашингтон ще се противопостави на „икономическите злоупотреби“ на Китай, на „атаките срещу човешките права, интелектуалната собственост и глобалното управление“, но все пак е готов да работи с Пекин, „когато това е в интерес на Америка“.

Доналд Тръмп опита да затопли отношения с китайския президент Си Дзинпин в началото на мандата си, но различията им по отношение на търговията, случващото се в Хонконг и поведението на Китай в Южнокитайско море провокираха сериозен разрив между двете страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG