Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Москва започна друго дело срещу вече осъдения Навални


Алексей Навални по време на съдебното заседание по делото за клевета, 5 февруари 2021 г.
Алексей Навални по време на съдебното заседание по делото за клевета, 5 февруари 2021 г.

В Москва се гледа ново наказателно дело срещу руския опозиционер Алексей Навални, предадоха информационните агенции. Политикът е обвинен в това, че е разпространил клевета срещу ветеран от Втората световна война.

Ако бъде признат за виновен, Навални може да получи наказание от 240 часа принудителен труд, както и да му бъде наложена глоба от 1 млн. рубли (около 11 100 евро) или размера на годишния му доход.

Преди три дни политикът беше осъден по друго дело на 3 и половина години лишаване от свобода. След приспадане на времето, прекарано в ареста, той ще трябва да прекара в трудов лагер 2 години и 8 месеца.

Алексей Навални е най-известният критик на президента Владимир Путин. През август миналата година той беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок на руска територия. След като беше излекуван в Германия, на 17 януари той се върна в Москва, но беше арестуван още на летището. Властите се аргументираха с това, че той е нарушил своя стара условна присъда и трябва да остане в ареста, докато съдът прецени дали да превърне тази присъда в ефективна. Решение в този смисъл беше взето в Москва във вторник.

САЩ и страни от ЕС, сред които и България, осъдиха случващото се с Навални и призоваха руските власти незабавно да го освободят, като заплашиха с нови санкции.

Делото за клевета, което се гледа в петък, беше образувано през юни 2020 г., но беше спряно, тъй като Навални беше отровен, намираше се в кома, а после се възстановяваше в Германия.

Обвинението, по което Навални се изправи пред съда в петък, е свързано с медийната кампания преди референдума през 2020 г., на който бяха приети поправки към конституцията. Тогава властите тиражират призиви и рекламни клипове, с които агитират гражданите да гласуват в подкрепа на поправките. По повод един от рекламните клипове, излъчен по държавната телевизия RT Алексей Навални казва, че хората, снимали се в него, са "роби продажни" и "предатели".

Тези думи са засегнали ветерана от Втората световна война Игнат Артьоменко, твърдят прокурорите. Той е научил за твърдението на Навални от свой съсед, а после е помолил да му покажат записа. В резултат от това му се е влошило здравето.

Навални не се признава за виновен и смята разследването за политически мотивирано.

"Делото срещу мен е изфабрикувано от журналисти на RT", каза Навални в съда. По думите му те са хората, които от всички показани в рекламния клип са избрали за "жертва на клевета" единствено ветеран от войната, "за да могат с неговите медали да защитават крадеца Путин".

Навални присъства в съдебната зала, като е поставен в стъклена кошара за обвиняеми. Видеозаснемането се извършва само от съда, както беше постановено и по време на делото, гледано във вторник.

Ветеранът Игнат Артьоменко участва по видеовръзка с помощта на дъщеря си и на друг съдия. Навални възрази, че ветеранът не разбира какво става, а двете жени до него му подсказват какво да говори. По-късно ветеранът определи Навални като "предател на родината" и поиска публично извинение.

Междувременно намиращият се извън Русия ръководител на мрежата от щабове на Навални – Леонид Волков, обяви, че поддръжниците на опозиционера няма да свикват улични протести в близко бъдеще.

"Ако излизаме всяка седмица, ще получаваме още хиляди арестувани и стотици пребити и работата на щабовете ще бъде парализирана. Не това е което искаме ние и за което моли Алексей", заяви Волков, цитиран от Ройтерс. Той отбеляза намаляването на числеността на протестите в отделни градове и уточни, че екипът на Навални ще се стреми към неговото освобождаване с външнополитически методи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG