Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жозеп Борел: Отношенията между ЕС и Русия са в "най-ниското си ниво" след случая "Навални"


Руският външен министър Сергей Лавров (вляво) прие първия дипломат на ЕС Жозеп Борел
Руският външен министър Сергей Лавров (вляво) прие първия дипломат на ЕС Жозеп Борел

Случаят със задържането и последвалото ефективно осъждане на опозиционера Алексай Навални е провокирало сериозно влошаване на отношенията между Русия и Европейския съюз (ЕС). Тази позиция изрази първият дипломат на ЕС Жозеп Борел по време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров в петък.

Борел е на тридневно посещение в Москва от четвъртък, което минава на фона на противопоставяне между Запада и Русия заради задържането на Навални и последвалите репресии срещу антиправителствени протестиращи в страната.

"Ясно е, че отношенията ни са сериозно обтегнати и след случая с Навални достигнаха най-ниското си ниво", заяви Жозеп Борел по време на срещата си с Лавров, добавяйки, че му е предал "дълбоката загриженост" на ЕС и призива опозиционерът да бъде освободен незабавно.

От своя страна първият руски дипломат заяви, че е готов "да обсъжда всяка тема", но така и не спомена името на основния критик на Кремъл. По думите на Лавров Брюксел е отговорен за ескалиралото напрежение с Москва.

"Нашият основен проблем е отсъствието на нормалност в отношенията между Русия и ЕС. [...] Това е една неестествена ситуация, от която никой няма полза", добави руският външен министър, изтъквайки, че иска "откровена и детайлна" дискусия с Борел.

Много от 27-те членки на ЕС, заедно със САЩ, вече поискаха освобождаването на 44-годишния Алексей Навални, оцелял след отравяне с нервно-паралитичен агент през август миналата година, за което обвинява руския президент Владимир Путин в поръчка.

Преди три дни местен съд реши да преобразува стара условна присъда на Навални в ефективно наказание в трудов лагер, от което трябва да изтърпи две години и осем месеца. В четвъртък в сайта на опозиционера беше публикувано негово обръщение, в което той призовава сънародниците си да преодолеят страха и да освободят страната от "шепата крадци окупатори". Междувременно срещу Навални в петък започна и втори процес, този път за клевета.

Веднага след пристигането си в руската столица в четвъртък, Жозеп Борел обяви, че Русия и ЕС разглеждат себе си като "съперници и конкуренти". "Имаме сериозни разногласия по отношение на редица конфликти – от Украйна и Беларус до Либия и Сирия, както и по отношение на правата на човека и основните свободи", коментира първият европейски дипломат пред агенция Интерфакс.

Европейските страни остро осъдиха затварянето на Навални и насилственото потушаване на вълната от национални протести срещу Кремъл. САЩ също настояват Москва да освободи Навални, оцелял след отравяне с нервно-паралитични агенти през август миналата година, за което самият той обвинява руския президент Владимир Путин.

На този фон говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков заяви, че Русия иска да подобри отношенията си с ЕС, но същевременно призна, че неразрешените различия между тях са "много на брой". Песков не пропусна да подчертае и, че Москва отхвърля външната намеса във вътрешните си работи.

По този повод Борел коментира, че посещението му "не е свързано с намеса във вътрешните работи", а по-скоро с "универсални принципи и международни ангажименти". Той припомни, че Русия е член на Съвета на Европа и участва в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Задържането на популярния критик на Кремъл Алексей Навални при завръщането му в Русия в средата на януари предизвика едни от най-големите антиправителствени протести в страната от десетилетие насам – стотици хиляди се събраха в над 100 града. Полицията задържа около 10 000 души общо по време на масовите демонстрации на 23 януари и 31 януари.

Повече от 1400 души също бяха задържани, когато протестиращи излязоха на улиците, след като съдът обяви решението си за изпращане на Навални в трудов лагер. Много от най-близките сътрудници на Навални са задържани, глобени или поставени под домашен арест.

В Русия предстоят парламентарни избори на 17 септември. Навални и неговият екип насърчават гражданите да гласуват за политици, които се кандидатират срещу номинираните от управляващата партия "Единна Русия".

"Затваряме един, за да уплашим милиони." Речта на Навални пред съда
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG