Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Без аналог". Русия проведе нощ на арести след присъдата на Навални


Центърът на Москва в нощта на вторник срещу сряда. Хората протестират срещу присъдата на Алексей Навални.
Центърът на Москва в нощта на вторник срещу сряда. Хората протестират срещу присъдата на Алексей Навални.

Сблъсъците на протестиращи с руската полиция продължиха цяла нощ в Москва, Петербург и други градове в Русия, предаде Радио Свобода. Към 9 сутринта българско време арестуваните в цялата страна са над 1400 души. 1145 от тях са задържани в Москва, съобщи правозащитната медийна група ОВД-инфо.

Причина за протестите е присъдата на руския опозиционер Алексей Навални, с която той беше осъден на 3 и половина години ефективно лишаване от свобода. Присъдата беше произнесена в 20.15 часа местно време. Веднага след това улиците на много руски градове се напълниха с протестиращи, разбити на различни групи от по няколко десетки души, а в Москва и Петербург - от стотици хора.

Протести и арести по време на делото срещу Навални
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Алексей Навални е най-известният критик на Владимир Путин. Преди половин година той беше отровен с Новичок на руска територия. По-късно група журналисти установи, че покушението срещу него е било извършено от служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ). Институцията е на пряко подчинение на руския президент.

Навални беше излекуван в Германия, а на 17 януари се върна в Москва. Той беше арестуван още на летището. Ден по-късно създаденият от него Фонд за борба с корупцията (ФБК) пусна в YouTube филм за огромна постройка на брега на Черно море, за която твърди, че принадлежи на президента Путин. Държавният глава отрече това.

В протестите, проведени в Русия в нощта на вторник срещу сряда, участниците скандираха имената на различни архитектурни и битови елементи от "двореца на Путин". Сред тях беше скандирането "Аквадискотека!" (препратка към двата пеещи фонтана, изградени в имението) и "Йоршик!" (руската дума за четка за тоалетна. Фактури, открити от екипа на Навални, бяха показали, че за "двореца" е поръчан такъв артикул за 700 долара).

Запитани от журналистите за мотивите им, повечето участници казаха, че са на улиците от възмущение пред един монтиран политически процес, маскиран като правосъдие.

Пилон за танци и едно казино. Милиони гледаха видеото за двореца на Путин
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Делото на Алексей Навални беше за превръщането на стара условна присъда в ефективна, тъй като той, според съдийката, е нарушил изискванията на изпитателния срок, като много пъти не се е явявал в полицията за редовен подпис.

Старото дело е заведено през 2012 г. През октомври 2017 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че деянието на Навални не е било съставомерно, а в делото срещу него не е било осигурено правото на справедлив процес. По тази причина руското правителство изплати компенсация на Навални.

Веднага след произнасянето на присъдата щабът на политика призова хората за протести. Демонстрациите започнаха незабавно в Москва, Петербург, Ижевск, Омск, Челябинск, Уфа, Киров, Чебоксари, Митишчи, Краснодар.

Групите на протестиращите в двата основни руски града бяха десетки и възникваха стихийно на различни места.

В резултат силите на реда оградиха с метални заграждения два централни площада в Москва, затвориха четири станции на метрото, изключиха достъпа до мобилен интернет в центъра, изпратиха части от различни сили за сигурност, сред които и отряди на специалните части ОМОН и на Росгвардия. Мерките нямат аналог в последните две десетилетия от руската история, смятат политолози, интервюирани от Радио Свобода.

Протестиращите бяха предимно хора на студентска възраст. Те скандираха "Путин е крадец", "Един за всички и всички за един", "Свобода за политзатворниците". Подобни бяха и лозунгите по време на предишните протести в Русия, проведени на 31 януари.

Арестите на поддръжници на Навални започнаха още в началото на деня във вторник, като полицията задържа най-малко 250 души още преди да е произнесена присъдата. Сградата, в която се гледаше делото, беше отцепена на стотици метри от входа. Журналисти се допускаха по предварително получена акредитация, видеозаснемането беше забранено.

В залата присъстваха дипломати от посолствата на САЩ, България и други страни от ЕС. Говорителката на руското външно министерство определи това като намеса във вътрешните работи на страната и като опит да се окаже натиск върху съда. По-рано руският външен министър Сергей Лавров каза, че отравянето на Навални е инсценирано от "Запада".

Присъдата на Навални може да се обжалва на втора инстанция. Засега от присъдените му 3 и половина години лишаване от свобода се приспада времето, което политикът е прекарал под домашен арест. Така той би трябвало да отиде в колонията с общ режим за 2 години и 8 месеца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG