Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Долу царя!" Как една песен оцеля седем часа на студа


Демонстрациите в Москва, които искаха освобождаването на политическите затворници и скандираха "Путин е крадец", продължиха над 7 часа.
Демонстрациите в Москва, които искаха освобождаването на политическите затворници и скандираха "Путин е крадец", продължиха над 7 часа.

Хората са толкова малко, а шумът е като за цял стадион. Събрали са се на групи от по стотина души на различни места в Москва, но няма как да се разбере защо са там, защото не скандират и не носят плакати. Срещу тях стоят стотици униформени, от които на по две минути време няколко души се запътват избирателно към някого от протестиращите и почти възпитано, в пълна тишина го отвеждат в автобуса за арестанти.

Картината се прояснява след минути: шумът идва от минаващите коли. Пътуващите в тях са тези, които скандират: "Сво-бо-да!" Надуват клаксоните в подкрепа на мълчаливите хора от тротоарите и размахват нещо от смъкнатите прозорци. Оказва се, че са четки за тоалетна, а са издигнати, все едно са някакво знаме. Това е препратка към филма на Алексей Навални за "двореца на Путин" на брега на Черно море, за който президентът беше казал, че не е негов. Във филма се говореше за четка за тоалетна, поръчана за 62 000 рубли (700 евро). Беше идентифицирана по фактури на производителя.

Хората размахваха четки за тоалетна, все едно са някакво знаме

Но тези четки, които се подават от московските автомобили в неделя, определено са от магазин за 1 евро. По-късно започват да ги размахват и протестиращите, но сега е едва 11 часът и тези прояви тепърва предстоят.

Сняг, блокади и хиляди арести
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Протестите в Русия, втори опит

За неделя беше насрочен протест в по-големите руски градове, по подобие на този, който се състоя седмица по-рано, на 23 януари. Призивът за такъв протест беше отправен от екипа на Алексей Навални – руският опозиционер, който през август беше отровен с Новичок, а после беше излекуван в Германия. Той се върна в Москва на 17 януари, но беше арестуван още на летището. Сега е в московския арест Матроская тишина.

Екипът на Навални беше свикал протестите за 12 часа местно време (11 часа българско) на два площада в Москва, но те се оказаха отцепени от полицията.

Това не беше неочаквано, защото още през седмицата бяха арестувани ключови фигури от Фонда за борба с корупцията (ФБК), създаден от Навални. Аргументът на властите гласеше, че те са нарушили санитарно-противоепидемичните мерки за борба с коронавируса. Журналистите веднага кръстиха тези дела "санитарни".

Миналата събота бяха арестувани над 3600 души в цяла Русия, като повечето от тях после бяха пуснати, но впоследствие някои бяха отново арестувани. Тези, които бяха поставени под домашен арест, като юристката на ФБК Любов Собол или брата на Навални – Олег, бяха оставени без достъп до телефон и интернет.

Една песен на пълна мощност

"Ох, това беше грубо", възкликва репортерката на Радио Свобода, което излъчва пряко видео от демонстрациите. Има предвид арестите, които половин час след уреченото време вече засягат стотици събрали се.

Никой не скандира името на Навални. Протестът е срещу беззаконието по принцип

"Събрали се", но къде? И откъде са се взели, след като лидерите и основните активисти са арестувани? Това е неделната московска изненада – макар и да са били призовани от екипа на ФБК, хората са започнали да се събират стихийно на най-различни места в града. Когато започват да скандират, никой не вика името на Навални. "Аз лично не съм тук, защото съм фен на Навални", казва един млад мъж. "Достатъчно е, че не мога да мълча пред беззаконието в Русия", добавя той.

Репортерите са объркани, не знаят на кое място да отидат, за да намерят протестиращите. Ориентират се по клаксоните на колите, по посоката, в която пътуват кордони полицейски коли, машините с водни оръдия и арестантските автобуси. А също и по една песен, която дочуват от автомобилите, преминали през протестите – това е песента на отдавна починалия Виктор Цой: "Промени!".

Цой беше фронтменът на легендарната група "Кино", а песента е 30-годишен шлагер: "Промени! Искат ги наш'те сърца. Промени! Искат ги наш'те очи. В нашия смях и в наш'те сълзи, и в пулса на вените ни – промени! Чакаме промени!" В неделя това ехтеше от поне десет московски площада. Все едно шофьорите и протестиращите се бяха наговорили. Но всъщност не бяха.

Един рейс, спрян като такси

Около 13 часа една група демонстранти спря градски автобус, както се спира такси. После слязоха насред шосето, близо до ареста, в който е Навални. Камерата проследи пътя им покрай десетките луксозни бутици и заведения, с които е пълна Москва. Виждаха се и на кадрите с побоите - надиплени една до друга витрини, които оставят впечатлението, че човек се намира в най-уредения и най-лъскав град на света.

Един за всички и всички за един! - скандираха хората

Хората спряха пред железните ограждения на ареста и първия от няколкото кордона полиция. Арестуваха ги, но вече не така, както беше в началото. Този път беше с ритници, влачене и бой с палки. Средно по петима полицаи срещу един. "Един за всички и всички за един!" – викаха през това време останалите. И тях ги арестуваха.

"Е, това е, повече протести днес няма да има, не останаха хора", заключи един репортер и сбърка. Групите протестиращи възникнаха на други места, вече по-далеч от центъра, в който за пръв път от поне 15 години беше спряно метрото и завардени подлезите.

Призиви от мегафона

Към 15 часа униформените вече не бяха така внимателни, както в началото. Около 12-13 часа мъжки глас все още призоваваше от мегафона: "Уважаеми граждани, молим ви да се разотивате, това мероприятие е незаконно". Една жена беше опитала да си тръгне, но само колкото да установи, че не може – от всички страни полицаите я връщаха обратно.

Изразителен глас на жена, призоваваща хората да се разотиват, гръмна над китарата на Цой

"Аха, искат да ги арестуват, всъщност не искат хората да си тръгнат", разсъждаваше на глас един участник в протестите, излъчвал на живо в туитър. Беше заглушен от изразителен глас на жена, записан предварително и гръмнал над китарата на Цой: "Уважаеми граждани, не нарушавайте закона, ние осигуряваме вашата безопасност. Молим ви да не допускате разпространението на коронавируса".

Но в 15 часа полицията вече нямаше време да пуска записи или да отправя призиви, защото търсеше из целия огромен град стихийно възникнали протести от по няколко десетки, а тук-таме и стотици души.

"Да разходим кучето"

"Защо сте дошли на тази разходка?" – пита една репортерка, щастливо нацелила мястото на една от демонстрациите. "Ами разхождаме се", отговориха в тон няколко от запитаните.

На ударени ли се правят? Искат да се изкарат минувачи, докато всъщност викат "Путин е крадец"? И да, и не. Думата "разходка" има съвсем друго значение в Русия, ако се използва в политически контекст.

Преди десетилетие най-известният политически затворник в Русия беше Михаил Ходорковски, арестуван още през 2003 г. Задържаха го след като стана ясно, че освен да е бизнесмен, той иска да е и политик, като с тази цел месеци наред обикаля страната. Подкрепата за Ходорковски беше огромна, когато му иззеха компанията "Юкос" и го превърнаха в затворник на фона на шумни протести на държавните глави от цял свят.

Тогава руската опозиция започна да провежда демонстрации в негова защита и беше периодично арестувана, както става и със сегашната. От онова поколение останаха малко активни хора. Някои бяха убити, като Борис Немцов. Други са вече по-възрастни или обявени за "чуждестранни агенти", като Лев Пономарьов.

Думата "разходка" е свързана именно с Пономарьов. През 2008-2009 г. той е един от първите, които забелязват, че полицията – тогава все още "милиция" – напада и най-малките групи хора, които се събират на демонстрации.

Искаш ли заедно да разходим кучетата? Така се бяха разбрали двама души по телефона. Арестуваха ги

В рамките на няколко седмици тогавашната опозиция направи поредица от тестове. Първо се събираха на малки групи, които са се договорили само по телефона да протестират. Арестуваха ги. После взеха да излизат нарочно по двама или трима на разстояние от по стотина метра с плакати. Пак ги арестуваха.

Последният тест беше следният: "искаш ли заедно да разходим кучетата"? – така се бяха разбрали двама души по телефона. Нито дума за никакъв Ходорковски, Путин, плакати или протести. Арестуваха ги. Така и не стана ясно какво е станало с кучетата.

"Долу царя!"

Малко след 16 часа, неделен ден в Москва. "Вече се ориентираме към край на прякото включване", казва репортерката на Радио Свобода. Тя е пред "Матроская тишина", където е затворен Навални и камерата не показва нищо интересно - протестиращи вече няма, гъмжи от специалните сили ОМОН, смрачава се.

"Сво-бо-да!" - се чува в този момент. Гласът е на жена, но скандирането се подхваща и от други. Мъж се провиква: "Долу царя!" Камерата улавя няколко десетки души, събрани в градинката на междублоково пространство. Сред ярките катерушки незабавно възникват униформените. Викащите са извлачени до автобусите. От радиостанциите на полицията се дочува указание: "Вижте дворовете!"

Минути по-късно става ясно, че стотина души скандират "Русия без Путин" под един надлез встрани от центъра. Други стотина - пред една от московските гари. Информационните агенции вече са предали десетки снимки на хора с окървавени глави.

По данни на правозащитната медийна група ОВД-Инфо и Ройтерс протести е имало в десетки руски градове, като арестуваните са поне 4500 души. Най-малко 800 от тях са задържани в Москва, повече от 100 души - във Владивосток. Протести, съпроводени с арести, е имало в Петербург, Новосибирск, Казан, Перм, Иркутск, Благовешченск, Красноярск, Якутск и други.

Запитани от журналистите, повечето участници твърдят, че капката, която е преляла чашата и ги е извадила на улиците, е комбинацията от три новини: отравянето на Навални, арестът на Навални и данните, изнесени във филма "Дворец за Путин".

Най-масовото скандиране в различните градове е било "Путин е крадец!" Сред останалите лозунги са "Долу царя", "Свобода", "Русия без Путин", "Русия ще бъде свободна". Температурите в Москва в неделя са били малко под нулата, в Петербург - минус 5, във Владивосток - минус 15, в Якутск - минус 44.

Протестите в Москва са продължили над седем часа.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG