Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия е арестувала над 3650 души, сред които и 300 деца, твърдят правозащитници


Мъж, ранен при сблъсък с полицията в Москва, 23 януари 2021 г.
Мъж, ранен при сблъсък с полицията в Москва, 23 януари 2021 г.

Руската полиция е задържала най-малко 3650 души по време на демонстрациите в защита на опозиционера Алексей Навални, съобщи правозащитната организация Хюман райтс уоч, като се позова на местни партньорски организации. Това е най-масовият арест, извършван в рамките на ден в Русия.

Сред арестуваните има най-малко 300 деца, потвърди омбудсманът Анна Кузнецова, която следи за спазването на правата на децата в Руската федерация.

Протестите се проведоха по едно и също време в Русия и в големи градове в света. В България също се проведоха демонстрации. Участниците призоваваха за освобождаването на Навални, искаха оставка на властите, допускащи произвол и настояваха за спазването на гражданските свободи. Хората излязоха включително и в северните градове, където температурите достигаха минус 50 градуса. Те бяха разпръсквани с бой с палки, ритници и арести.

Алексей Навални е най-известният критик на президента Путин. През август той беше отровен с Новичок на руска територия и се лекуваше в Германия. Преди седмица Навални се върна в Москва, но беше арестуван още на летището. От ареста той призова за масови протести в събота, 23 януари.

От руското външно министерство обвиниха посолството на САЩ в Москва в подтикване към протестите.

Демонстрациите, проведени в събота в Русия, са били най-многолюдните от 7 години насам, съобщиха в неделя от местната неправителствена организация OVD-Info. Според няколко медии протестите са се провели в повече от 100 града, а участниците са били над 100 000 души.

Руските власти не дадоха разрешение за провеждането на нито една от тези демонстрации, като се позоваха на противоепидемичните мерки във връзка с пандемията от коронавирус. Арестите, които последваха, бяха извършени с аргумента, че протестите не са имали разрешение от властите.

Русия е осъдена в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по десетки дела, засягащи нарушено право на събранията. В последното десетилетие страната не допуска повечето от демонстрациите на опозицията и арестува участниците в тях. Някои от пострадалите впоследствие биват осъдени на години затвор, уточняват от Хюман райтс уоч.

"Арестуваха го само заради това, че е оцелял"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG