Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Косвено това е пряка подкрепа". Кремъл обвини САЩ в намеса в протестите


Кремъл обвини САЩ в "намеса" в съботните протести, които се проведоха в десетки руски градове в подкрепа на задържания опозиционен лидер Алексей Навални, предаде БТА.

Реакцията на Русия идва след комюнике от американското посолство в Москва, разпространено в навечерието на демонстрациите. Мисията на САЩ прикани чрез сайта си американците да не присъстват на тези митинги, като уточни къде ще се състоят.

В неделя говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред телевизия "Росия 1", че тези публикации "представляват пряка намеса във вътрешните работи" на страната.

"Косвено това е пряка подкрепа за нарушение на закона на Руската федерация, подкрепа за неразрешени прояви", каза Песков. Руското външно министерство също разкритикува действията на посолството и уточни в комюнике, че ръководството на мисията ще бъде извикано за "сериозен разговор".

Междувременно в своя позиция администрацията на Джо Байдън заяви, че “САЩ твърдо осъждат използването на груби методи срещу демонстрантите и журналистите". Други държави, сред които и България, осъдиха задържането на мирно протестиращи граждани.

Хиляди бяха арестувани в събота по време на многобройните демонстрации в десетки градове в Русия в подкрепа на вкарания в затвора Алексей Навални. Кадри, разпространени в медиите, показа и упражнено насилие от страна на полицията.

Русия често е обвинявана от правозащитни организации, ЕС и САЩ, че осуетява правото на хората да протестират и че политическите опоненти на режима биват арестувани.

"Не ни е страх от Путин"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG