Връзки за достъпност

Извънредни новини

България осъди арестите на мирни протестиращи в Русия


Екатерина Захариева
Екатерина Захариева

България осъди арестите на мирни граждани по време на демонстрациите в Русия. “Осъждаме арестите на мирните демонстранти, подкрепящи Алексей Навални в цяла Русия, и призоваваме да бъдат незабавно освободени”, написа външният министър Екатерина Захариева в Туитър и в страницата си във Фейсбук.

Повод за позицията са многобройните протести в десетки градове в Русия в подкрепа на вкарания в затвора опозиционен лидер Алексей Навални, които в събота завършиха с хиляди задържани.

Кадри, разпространени в медиите, показа и упражнено насилие от страна на полицията. Сред арестуваните беше и съпругата на Навални Юлия, която по-късно беше освободена.

“Свободата на мирен протест трябва да бъде зачитана”, написа още Екатерина Захариева.

Русия многократно е обвинявана от правозащитни организации, ЕС и САЩ, че осуетява правото на хората да протестират и че политическите опоненти на режима биват арестувани.

Миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, с която призовава за разширяване на санкциите, наложени на Москва, в това число и за спиране на почти завършения газопровод “Северен поток 2”. По-рано редица държави в ЕС, както и САЩ, призоваха Москва незабавно да освободи Навални. Сред тези държави беше и България.

През август Навални беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок на руска територия. Той се лекуваше в Германия и миналата неделя се върна оттам в Москва, където беше арестуван. Аргументът на руските власти за задържането му е, че е нарушил условията на стара условна присъда и затова тя трябва да прерасне в ефективна.

Протести в негова подкрепа се проведоха в много градове по света, включително в София и във Варна.

"Арестуваха го само заради това, че е оцелял"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG