Връзки за достъпност

Извънредни новини

Навални призова руснаците да освободят родината си от "шепата крадци окупатори"


Алексей Навални в съда на 2 февруари 2021 г.
Алексей Навални в съда на 2 февруари 2021 г.

Намиращият се в затвора руски опозиционен политик Алексей Навални призова руснаците да преодолеят страха и да освободят страната от "шепата крадци окупатори". Обръщението му беше публикувано в неговия сайт и в профилите му в социалните мрежи. Това е първата реакция на Навални след решението на съда във вторник да превърне негова стара условна присъда в ефективна и така да го изпрати в трудова колония за 2 години и 8 месеца.

"Железните врати се затръшват зад мен с оглушителен звън, но аз се чувствам свободен човек. Благодарение на това, че съм уверен в своята правота. Благодарение на вашата подкрепа. Благодарение на подкрепата на семейството ми", пише Навални.

Коментарът му идва на фона на продължаващите опити на Русия да отхвърли критиките от международната общност заради осъждането на Навални и смазването със сила на протестите на неговите привърженици.

Посланието на Навални е публикувано в четвъртък следобяд, когато първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел пристига в Москва.

"Когато нещата не вървят добре, трябва ангажираност“, каза по-рано Борел.

Москва отхвърля призивите на международната общност да освободи Навални. Той беше арестуван веднага след завръщането си от Германия, където се лекуваше от отравяне с Новичок. Опозиционерът обвинява Путин в опита за своето убийство.

Арестуването на Навални предизвика вълна от масови протести в десетки градове в Русия. Полицията използва сила и арестува близо 10 хиляди души.

"Демонстративното беззаконие, което ми се случва от момента, в който слязох от самолета, е отмъщението на Путин лично към мен. За това, че оцелях, за това, че се осмелих да се върна", пише Навални.

Той допълва, че причина за отмъщението на руския президент е и публикуването на видео разследването за луксозния комплекс на брега на Черно море, който Навални нарече "двореца на Путин".

"Но в още по-голяма степен това е послание от Путин и неговите приятели до цялата страна: „Видяхте какво можем, нали? Да плюем на законите и да се нахвърлим на всеки, който дръзне да тръгне срещу нас. Ние сме законът".

По-рано през деня в Омск внезапно почина лекар от ръководството на болницата, в която първоначално се лекуваше Навални.

Преди посещението на Борел говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че Русия отхвърля външна намеса във вътрешните си дела.

"Затваряме един, за да уплашим милиони." Речта на Навални пред съда
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG