Връзки за достъпност

Извънредни новини

Теодосий Спасов, който качи "овчарския инструмент" на световната сцена


Теодосий Спасов
Теодосий Спасов

Той е първият музикант, който качи на световната сцена кавала. Традиционен български музикален инструмент, с който от години свири джаз. Смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски проекти.

Той е Теодосий Спасов и на 4 март ще навърши 60 години. По този повод световноизвестният музикант ще добави към многото си отличия още едно – Наградата на София, която ще му бъде връчена от името на Столичната община на откриването на “София филм фест” на 11 март в НДК.

“Бях на девет. Един ден влязох в читалището и чух, че по радиоточката върви някакъв концерт с народна музика. Бай Димитър беше застанал срещу радиото и свиреше с кавала същото, което свиреше и оркестърът. Мисля, че това беше нещото, което ме грабна.”

Теодосий Спасов може да свири на много инструменти, но кавалът е голямата му любов. Започва да ходи на уроци в читалището в Белица, община Тутракан. “Имаше гъдулка, кавал, гайда и аз си харесах да ходя при бай Димитър. Той ми постави ръцете на инструмента и започнахме да свирим”, разказва Спасов пред Свободна Европа.

“Това е голямата ми любов в музиката. Кавалът има да ми дава още толкова много като възможности. Питат ме: как поддържаш форма, как спортуваш. Казвам: свиря на кавал. Това е като спорт. Не е лесно.”

Кавалът е характерен инструмент за България и Македония, разказва Теодосий Спасов. “Питали са ме коя публика най-много ме харесва. Българската. Защото тя знае за какво става дума. Това е един овчарски инструмент, който се качи на сцена с всички други видове музика”, добавя той.

Теодосий Спасов разработва свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са комбинация между традиционен фолклор, джаз и класическа музика. Има издадени над 38 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални състави. Сред хората, с които е работил, е италианският композитор Енио Мориконе.

XS
SM
MD
LG