Връзки за достъпност

Извънредни новини

Южна Африка спря имунизацията с AstraZeneca. Унгария одобри руската ваксина


Южна Африка временно спря разпространението на оксфордската ваксина на AstraZeneca, защото има "разочароващи" резултати срещу новия щам на COVID-19, съобщава Би Би Си. Според учените 90% от новите случаи на коронавируса в страната са от новия южноафрикански вариант.

В проведеното проучване на ефективността на ваксината в страната са участвали 2000 души. Резултатите обаче сочат, че ваксината е осигурила "минимална защита" срещу леки и умерени случаи на COVID-19.

Южна Африка е получила 1 милион дози от препарата на британско-шведския консорциум AstraZeneca, още известен и като оксфордската ваксина. Имунизацията с него се очакваше да започне още тази седмица.

Правителството обяви, че ще изчака да получи съвети от компанията преди предприеме следващи стъпки. Проучването е направено от местен университет и все още не е разглеждано от международната научна общност.

Междувременно здравните власти ще продължат ваксинацията с препаратите на Pfizer и Johnson & Johnson.

Проф. Сара Гилберт от Оксфордския университет, която води екипа, развил ваксината, казва, че тя защитава срещу тежки случаи на болестта. По думите ѝ в момента се работи по модифицирана версия на препарата, специално разработена срещу южноафриканския щам.

AstraZeneca обяви, че ваксината дава добра защита срещу другия нов вариант, идентифициран първо във Великобритания. Останалите две компании, одобрени от ЕС, Pfizer-BioNTech и Moderna казват, че техните ваксини са ефикасни срещу новите варианти на вируса.

България е поръчала най-много ваксини от AstraZeneca.

Унгария е първата страна в Европейския съюз, която одобри руската ваксина "Спутник V"

Правителството на Виктор Орбан даде зелена светлина на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V”. Официалното тестване е приключило. "Ваксината може да бъде приложена", заяви в неделя в Туитър Миклош Каслер, министър на човешките ресурси, който отговаря за здравето.

Унгария е и първата държава-членка на ЕС, постигнала споразумение с китайската лаборатория Sinopharm, обявявайки поръчка от пет милиона дози от нейния препарат. Ваксинирането с препарата Sinopharm трябва да започне по-късно през февруари. Страната неколкократно критикува бавния темп на имунизация в ЕС.

Чехия обяви, че също обмисля да закупи от руската ваксина, без да се иска непременно разрешение от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Междувременно Австрия съобщи, че има готовност да произвежда както руската, така и китайската ваксина. В интервю за „Велт ам Сонтаг“ австрийският канцлер Себастиан Курц подчертава, че най-важното за ваксините е тяхната „ефективност, безопасност и достъпност“, а не воденето на „геополитически битки“ заради тях.

Според него ЕМА ще трябва да разгледа заявленията за регистрация в ЕС на руски и китайски ваксини срещу коронавирус. Не трябва да има "геополитически табута" по този въпрос, допълва още Курц.

Най-малко 19 държави одобриха руската ваксина "Спутник V", сред които са Сърбия, Аржентина, Венецуела и Обединените арабски емирства. Според бизнес изданието Блумбърг руският препарат се превърна в световен фаворит в борбата с пандемията след публикуваните в медицинското списание „The Lancet“ резултати от третата фаза на клиничните изпитания. Те сочат, че „Спутник V” има 91,6 % ефективност срещу симптоматичен COVID-19, припомня Блумбърг.

Ваксините: Колко, кога, защо?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG