Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия съобщи за два пъти повече жертви на COVID-19 от известните досега


Броят на руснаците, починали от новия коронавирус миналата година, е бил двойно по-висок от известното досега. Така Русия става третата страна в света по брой на жертвите на COVID-19, показват нови данни на националната статистика. САЩ и Бразилия заемат първите две места.

През 2020 г. са починали 162 429 руснаци с коронавирус, съобщи Росстат в понеделник. По същото време данните на правителствения оперативен щаб за борба с COVID-19 показваха 77 068 жертви от началото на епидемията през март 2020 г., т.е. включително умрелите през януари и февруари тази година.

Данните на Росстат включват и случаите, при които коронавирусът не е основна причина за смъртта и където се предполага наличието на COVID-19, но не е потвърдено. Данните на правителствения оперативен щаб включват само случаите, в които причинени от коронавируса заболявания са довели до смъртта.

Този модел на водене на статистика досега беше критикуван от Запада, защото показваше Русия като страна с по-ниска смъртност, въпреки че е третата в света с най-много потвърдени случаи на COVID-19.

Според Росстат, през декември са починали най-много хора с COVID-19 - те са били 44 435. По това време броят на заразените растеше и властите съобщаваха за по 27 хиляди и повече нови случая дневно. Официално потвърдените случаи в Русия вече доближават 4 милиона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG