Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 9.5% положителни проби. Всички доставени ваксини на AstraZeneca ще се използват за първа доза


Всички доставени количества от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca ще се използват за поставяне на първа доза. Такова решение беше взето от Съвета на Националния ваксинационен щаб (НОЩ).

Целта е да бъдат обхванат по-големи групи от населението и ускоряване на процеса на имунизация, се казва още в съобщение от Министерството на здравеопазването. От там препоръчват на медицинските специалисти да поставят втората доза от препарата на AstraZeneca десет седмици след първата. Първоначално от компанията обявиха, че времето между поставянето на двете дози трябва да бъде 22 дни, но изследване от началото на февруари показа, че защитата от първата доза остава ефективна за по-дълъг период от време.

От ваксинационния щаб потвърдиха и досегашното мнение на здравните власти, че продуктът на AstraZeneca може да бъде използван от всички граждани на и над 18 годишна възраст. Много държави засега отказват да ваксинират най-вързастната част от населението с тази ваксина.

Предвижда се членовете на избирателните комисии да попаднат в третата фаза на плана за ваксинация, в които възможност да се имунизират ще имат и журналистите, операторите и фоторепортерите. Тя започна в неделя и обхваща служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности, което включва работещите в службите за сигурност, във ВиК сектора, доставчиците на ток и хранителни стоки.

Данните за броя на новозаразените с коронавирус от понеделник показва ръст спрямо последните няколко дни. Общо положителните тестове са 1115, които се равняват на 9.58% от всички взети проби. Броят на новите случаи на COVID-19 за пръв път минава 1000 от началото на януари насам, показват още данните от Единния информационен портал.

За болнично лечение са настанени 3057 души, от които 274 се намират в интензивно отделение.

В рамките на последните 24 часа като излекувани са регистрирани 804 души, а починалите, които са били с положителен тест за коронавирус, са 89.

В понеделник в България са поставени общо 1850 дози от наличните ваксини.

Данните от последните седмици показват ръст от 40% на новите случаи на коронавирус. В понеделник премиерът Бойко Борисов обяви, че плавното покачване на новите случаи не налага затягане на мерките и медицинските лица се справят добре.

Развитието на епидемията в България - новите случаи и предприетите противоепидемични мерки, може да следите в блога на Свободна Европа. Данните за света са в тази интерактивна карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG