Връзки за достъпност

Извънредни новини

В България има плавен ръст на случаите на COVID-19. Правителството няма да затяга мерките


Бойко Борисов
Бойко Борисов

През последните две седмици броят на новите случаи на коронавирус в България се е увеличил с 40%, а броят на хоспитализираните с болестта е нарастнал с 10%. Това сочат данните на Единния информационен портал, които бяха представени на среща при премиера Бойко Борисов в понеделник.

Според премиера плавният подем на заболяемостта не налага затягане на мерките и медицинските лица се справят добре, което е довело до почти изравняване на броя на заразените с броя на прекаралите болестта.

С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ в България се намират общо 3 126 пациенти. 278 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.

От началото на пандемията има общо 223 734 случаи на коронавирус. От тях 21 152 са активни, като 182 са новодиагностицираните през изминалите 24 часа. 193 251 са излекуваните лица, като през изминалото денонощие са регистрирани 60 от тях. 20 души са починали през последното денощие като резултат от COVID-19.

Мерките и броят на заразените

Противоепидемичните мерки бяха приложени много точно, а ограничени бяха бизнесите, където има струпване на много хора, което позволи свободното движение на хората, каза още премиерът на срещата. В нея участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб.

„Така че продължаваме в същия дух. Към момента нищо повече не трябва да се затваря, напротив. В малките населени места, където в цялото училище една смяна е от 70-80 души, нека децата отиват да се учат присъствено. Бъдете гъвкави“, обърна се Борисов към здравния министър.

Според данните, цитирани от председателя на щаба ген. Венцислав Мутафийски, новите болни през последните две седмици в страната са 128 души на 100 хил. население. Преди близо две седмици на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че мерките ще се затягат, след като в страната се достигнат нива от 200 души нови заразени на 100 хил. население в период от две седмици, припомня Дневник.

За седмица почти двойно се е увеличил процентът на положителните проби - от 4.5% на 8.5%, каза Ангел Кунчев. По-рано в понеделник директорът на "Пирогов" Асен Балтов също каза пред БНТ, че се наблюдава тенденция за повишаване на случаите и ако през настоящата седмица има експоненциално увеличение на броя им, отново ще се въведат рестриктивни мерки. Според него след разхлабването на мерките хората не изпълняват препоръките за поведение.

На 1 февруари отвориха търговските центрове и моловете, бяха отворени фитнесите, залите за спорт и танци, както и кината.

Имунизацията и доставките на ваксини

По думите на Борисов в България има "засилване на ваксинацията" и доставките на ваксини вече са регулярни. Затова и скоро може да започне по-масово ваксиниране, което е начинът България да излезе от кризата през "април, май, юни".

57 038 са общо поставените дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция у нас към момента. От тях 22 са поставени през последните 24 часа. Ваксините, които се употребяват в България в момента, изискват поставянето на две дози. Така имунизираните в страната към момента са по-малко от 20 000 души по данни на Единния информационен портал.

В ефира на БНТ Балтов за пореден път подчерта важността за достигане на колективен обществен имунитет, което се случва при ваксиниране на минимум 70% от подлежащото население.

"Следващите два месеца ще засилим изключително много темпа на ваксиниране. Очаква се до края на февруари да получим 260 хил. ваксини на "АстраЗенека", каза Балтов.

В неделя бе дадено начало на третата фаза от ваксинационния план на правителството. Тя обхваща служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности, което включва работещите в службите за сигурност, във ВиК сектора, доставчиците на ток и хранителни стоки.

Четвъртата фаза, в която попадат възрастните на и над 65 години, които са извън социални институции, и хора с хронични заболявания, може да започне от началото на март, добави още Балтов.

Ваксината на AstraZeneca беше разрешена за употреба в Европейския съюз преди повече от седмица, но съществува несигурност за ефективността ѝ при възрастни хора. Причината е, че тя е тествана предимно върху хора под 55-годишна възраст и затова няма достатъчно данни за определяне на ефективността ѝ върху по-възрастни хора.

Държави като Германия, Белгия, Франция и Швеция препоръчаха тя да се използва за ваксинирането на по-млади хора. Великобритания, която първа одобри и започна да използва ваксината, не е поставила такова ограничение. В понеделник Южна Африка спря временно разпространението ѝ поради съмнения в ефективността ѝ. Българските здравни власти съобщиха, че конкретни указания за прилагането на ваксината при по-възрастни хора в страната ще има следващата седмица.

Ваксинацията с препарата на AstraZeneca идва на фона на спор между компанията производител и Европейския съюз заради забавяне на доставките. България е поръчала най-много дози именно от тази ваксина - над 4,5 милиона. По-рано здравният министър съобщи, че през февруари се очаква да пристигнат общо 260 хиляди дози от ваксината. Здравните власти съобщиха, че не очакват закъсненията да повлияят на ваксинационния план на България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG