Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пристигна първата пратка ваксини от AstraZeneca. Указания за хората над 55 години ще има следващата седмица


Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов
Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов

Първите 28 800 дози от ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет срещу COVID-19 пристигнаха в България. Това се случи седмица след разрешаването на ваксината за употреба в Европейския съюз и на фона на несигурност за ефективността ѝ при възрастни хора.

Когато разреши ваксината за употреба в Европейския съюз, Европейската агенция по лекарствата отбеляза, че тя е тествана предимно върху хора под 55-годишна възраст и затова няма достатъчно данни за определяне на ефективността ѝ върху по-възрастни хора.

Страни като Италия и Белгия препоръчаха хората над тази възраст да се ваксинират с други ваксини. В Германия, Франция и Швеция препоръката е препаратът на AstraZeneca да се прилага при хора под 65 години. България не планира да направи такава препоръка за възрастните хора.

„В целия ЕС тече дискусия по темата за възрастта. Ние сме в постоянен контакт с Европейската комисия и с колегите от останалите агенции. През следващата седмица ще имаме по-ясни и категорични указания“, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в събота, цитиран от бТВ.

„Анализираме информацията не само от ЕС, но и от Великобритания. Там стартира ваксинирането преди ЕС и имат повече данни, там няма възрастови ограничения и се препоръчва за лица над 65 години. През следващите дни ще има указания и от наша страна, защото искаме да имаме цялата картина от всички европейски държави“, добави Кирилов.

Ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет се прилага в две дози, като втората доза трябва да бъде поставена между 4 и 12 седмици след първата. Препаратът вече е разрешен и се използва в Обединеното кралство и други държави.

Първата пратка в България идва на фона на спор между компанията производител и Европейския съюз заради забавяне на доставките. България е поръчала най-много дози именно от тази ваксина - над 4,5 милиона. По-рано здравният министър съобщи, че през февруари се очаква да пристигнат общо 260 хиляди дози от ваксината. Здравните власти съобщиха, че не очакват закъсненията да повлияят на ваксинационния план на България.

Доставените в събота вечер дози от препарата биха стигнали за имунизирането на 14 400 души с по две дози. Здравните власти обаче съобщиха, че обмислят да не запазват втора доза за всеки ваксиниран, защото скоро се очакват нови доставки, а втората доза може да се постави до 12 седмици след първата – по-дълъг период отколкото при досега прилаганите ваксини.

Според Европейската агенция по лекарствата резултатите от четири клинични проучвания в три държави показват, че ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефективна за предотвратяване на COVID-19 при лица над 18-годишна възраст. Ваксината е показала ефективност от около 60% при клиничните тестове.

Участниците в клиничните проучвания са били предимно под 55-годишна възраст и затова липсват достатъчно данни за ефективността на ваксината при по-възрастни пациенти. Въпреки това Агенцията не ограничи използването на препарата при хора над 55 години, защото участвалите в проучванията хора над тази възраст са показали имунен отговор.

Европейската комисия има договор с AstraZeneca за 400 милиона дози ваксини срещу COVID-19. Преди две седмици компанията обяви, че няма да може да достави всички обещани на ЕС ваксини за първото тримесечие на 2021 г. Това това предизвика спор между Брюксел и AstraZeneca.

Властите в София смятат, че забавянето на доставките няма да повлияе на ваксинационната кампания в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG