Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 8% от тестваните за COVID-19 са заразени. Започна имунизацията с ваксината на AstraZeneca


Първата ваксинация с препарата на AstraZeneca в България беше направена в неделя в "Пирогов"
Първата ваксинация с препарата на AstraZeneca в България беше направена в неделя в "Пирогов"

Новите случаи на COVID-19 в България са 493. Това отговаря на 8,6% от направените 5733 теста през последния ден, сочат данните на Единния информационен портал. Съобщава се за нови 9 смъртни случая и 161 излекувани хора.

Броят на хората с коронавирусна инфекция, които се лекуват в болници, продължава да расте. Според публикуваната в неделя статистика те са 3133, от които 281 са в интензивни отделения. Седмица по-рано хоспитализирани бяха 2866 пациенти с коронавирус, от които 263 са в интензивни отделения.

Според данните на Единния информационен портал от началото на ваксинационната кампания са поставени 57 016 дози ваксини. С две дози, както се прилагат сега използваните препарати, са ваксинирани 17 392 души. 22 232 са получили само първата доза. Така общият брой на ваксинираните до момента в България е 39 624.

В събота в България бяха доставени първите 28 800 дози от ваксината на AstraZeneca. Имунизацията с нея започна в неделя. Първите ваксинации с препарата бяха в болница „Пирогов“.

Беше ваксиниран и представител на Централната избирателна комисия (ЦИК), като това даде началото на третата фаза от ваксинацията, която ще се провежда паралелно с първата и втората. Управляващите решиха членовете на ЦИК, на районните и секционните избирателни комисии да бъдат включени в приоритетните групи за ваксинация, за да могат да получат ваксини преди изборите на 4 април.

Ваксината на AstraZeneca беше разрешена за употреба в Европейския съюз преди повече от седмица, но съществува несигурност за ефективността ѝ при възрастни хора. Причината е, че тя е тествана предимно върху хора под 55-годишна възраст и затова няма достатъчно данни за определяне на ефективността ѝ върху по-възрастни хора.

Държави като Германия, Белгия, Франция и Швеция препоръчаха тя да се използва за ваксинирането на по-млади хора. Великобритания, която първа одобри и започна да използва ваксината, не е поставила такова ограничение. Българските здравни власти съобщиха, че конкретни указания за прилагането на ваксината при по-възрастни хора в страната ще има следващата седмица.

Ваксинацията с препарата на AstraZeneca идва на фона на спор между компанията производител и Европейския съюз заради забавяне на доставките. България е поръчала най-много дози именно от тази ваксина - над 4,5 милиона. По-рано здравният министър съобщи, че през февруари се очаква да пристигнат общо 260 хиляди дози от ваксината. Здравните власти съобщиха, че не очакват закъсненията да повлияят на ваксинационния план на България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG